Izvor: Politika, 28.Okt.2013, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljeskavica ili knjiga

Ovogodišnji 58. Međunarodni beogradski sajam knjiga održan je pod sloganom: „Prostori slobode”. Svoje knjige i pisce predstavilo je oko 500 izlagača, od toga 48 iz inostranstva. Počasni gost je bila Poljska.

Sajam knjiga su otvorili Olga Tokarčuk, poljska književnica i vodeće ime među poljskim piscima srednje generacije, i Ljubivoje Ršumović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedan od najznačajnijih savremenih pisaca za decu. Bilo je ovo priznanje Ršumoviću, ali i književnosti za decu, jer je Sajam knjiga prvi put otvorio jedan pisac za decu.

Na otvaranju Sajma knjiga bio je predsednik vlade Ivica Dačić, ali ne i ministar kulture Ivan Tasovac. Te večeri on je bio u Čačku, u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis”. Nije stigao da poseti Sajam knjiga ni narednih dana. Na Sajmu knjiga nije bilo ni predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Ranijih godina, predsednici su voleli, uz jako obezbeđenje, da se prošetaju sajamskim halama.

Prošlog četvrtka održan je školski dan, kada uz posebne popuste za kolektivne posete dolaze srednjoškolci i studenti. Dosta mladog sveta bilo je i u sredu i petak. Deca su dobila slobodan dan, nastavnici uzeli dnevnice – i svima lepo. Mnogo je više, međutim, bilo onih koji su pojeli pljeskavicu, nego onih koji su kupili knjigu.

Organizatorima Sajma knjiga je važna poseta. Tvrde da je bila ista kao prošle godine ili nešto bolja (ove godine registrovano 158.128.000 posetilaca). Činjenica je da je poseta Sajmu knjiga, i prošle i ove godine, bila znatno slabija nego prethodnih godina. Mada poseta, sama po sebi, ne znači mnogo; ona nije merilo kvaliteta Sajma knjiga.

Mnogi izdavači („Dereta”, „Prosveta”, SKZ), bili su nezadovoljni dodeljenim prostorom, ali su najnezadovoljniji bili bibliotekari, koji ove godine nisu mogli slobodno da kupuju knjige, jer ih je u tome sputavao Zakon o javnim nabavkama, koji zahteva tendere i najmanje tri ponuđača.

I ove godine su dodeljene sajamske nagrade. Za najboljeg izdavača proglašena je „Paideja”. Novinari, izveštači kulturnih rubrika, bili su drugačijeg mišljenja. Najuspešniji izdavač je „Vulkan”, koji je nastao ujedinjenjem kuća „Alnari” i „Mono i Manjana”, pa slede „Geopoetika“ i „Laguna”. Forum novinara kulturnih rubrika ustanovio je novinarske nagrade pre 19 godina, one godine kada je Udruženje izdavača i knjižara Jugoslavije, iz političkih razloga, moralo da jednu od knjiga Mire Marković proglasi izdavačkim poduhvatom godine. U 19 proteklih godina novinarske nagrade su stekle veći ugled od onih zvaničnih, jer bolje pogađaju pravu metu.

Uprkos svemu, Sajam knjiga je i dalje jedna od najznačajnijih (i najvećih) kulturnih manifestacija, u ovom delu sveta, a ne običan panađur, kako neki zlurado govore.

Zoran Radisavljević

objavljeno: 29.10.2013.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.