Pažnja, pažnja! Ključ je u knjigama svečano otvoren na beogradskom sajmu! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 22.Okt.2017, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pažnja, pažnja! "Ključ je u knjigama" svečano otvoren na beogradskom sajmu! (FOTO)

Najznačajnija i najprestižnija književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi, 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, ove godine pod sloganom “Ključ je u knjigama”, svečano su danas otvorili austrijski pisac i publicista Karl Markus Gaus i akademik Miro Vuksanović.

Svečano otvaranje sajma počelo je programom "Četiri zemlje - jedan jezik" u 18 sati, a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa 1.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << knjiga savremenih autora nemačkog govornog područja - Nemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna.

"Za bogatstvo glasova i zvukova savremena književnost na nemačkom jeziku ima da zahvali upravo činjenici da ne postoji jedna obavezujuća i uzorna norma već nekoliko različitih varijanata standardnog jezika. Ali razlike ipak nisu toliko velike da ne bi i dalje sve vreme bilo reči o jednom nemačkom jeziku. Srećan sam što mogu da čitam knjige autora iz Bazela ili Kelna i što isto tako na mojim knjigama u knjižarama u Lucernu, Vaducu ili Lajpcigu nema napomene 'prevedeno s austrijskog'", rekao je Karl Markus Gaus na otvaranju Sajma knjiga.

Galerija

On je u zanimljivo, slikovito i nadahnuto govorio o jeziku i kroz priču o fudbaleru Arnautoviću, Srbinu koji igra za Austriju, i Vuku Karadžiću koji je srpsko pismo stvarao boraveći na nemačkom govornom području.

Otvarajući sajam Miro Vuksanović je u svom obraćanju, između ostalog, istakao: "Na srpskom jeziku nastala je velika književnost. Traje ceo milenijum. Imala je neponovljivog narodnog pesnika i pripovedača. Imala je i ima odlične pisce. Srpski književni i narodni jezik okuplja pet stotina hiljada reči. Ali, srpska mala naselja, naročito planinska, odavno čile. Porodice u gradovima najčešće dobijaju po jedno dete ako im krevetiće nisu zauzeli kućni ljubimci. Darovita mladež čeka da ode u veću i razvijeniju zemlju. Dosta njih lakše govori i piše na sadašnjem vodećem jeziku nego na maternjem. Pod istom senkom je čitava stara Evropa.“

Pored zemalja počasnih gostiju na 62. Sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Bosne i Hercegovine, Indije, Irana, Japana, Kanade, Kine, Makedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i Belorusije.

Kao i svake godine, jedan od štandova krase i knjige "Karić fondacije" koji su posetili narodna poslanica i osnivač Karić fondacije Milanka Karić, kao i predsednik BK grupe Bogoljub Karić, na kojoj je pored mnogobrojnih knjiga, danas izložena i knjiga Ljube Popovića "Unutrašnji krug".

Zvezda ovogodišnjeg sajma je nobelovka Herta Miler, a gosti su i renomirani stvaraoci i Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov, Katrin Regla….

Početak programa počasnog gosta biće "Neobična geografija" 23. oktobra kada će ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske Aksel Ditman, Johanes Ajgner i Filip Ge, kao i princ Stefan Lihtenštajnski u razgovoru sa piscem i bivšim ambasadorom Srbije u Beču Draganom Velikićem na zanimljiv način predstaviti svoje zemlje i kulturu.

Različitim programima tokom Sajma biće obeleženo 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 125 godina od rođenja Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, vek smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog "Gorskog vijenca", pet decenija od izdavanja romana "100 godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa i "Derviš i smrt" Meše Selimovića.

Segment pod nazivom "Sećamo se" posvećen je Borislavu Mihajloviću Mihizu, Nikoli Miloševiću, Stevanu Raičkoviću i Vladanu Desnici.

Kapije Beogradskog sajma zvanično su za posetioce otvorene svakog radnog dana od 10 časova do 21 sat sve do 29. oktobra.

Porodični dani su 23. i 24. oktobar, školski dan je 26, a cene ulaznica su nepromenjene u odnosu na prethodne godine – pojedinačna je 250, a grupna 150 dinara.

Šta vas još očekuje na Sajmu knjiga, pogledajte OVDE.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.