Paideia izdavač godine

Izvor: Studio B, 24.Okt.2013, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Paideia" izdavač godine

Izdavačka kuća "Paideia" iz Beograda je, prema oceni žirija 58. Međunarodnog sajam knjiga, najbolji i izdavač u 2013. godini.

Nagrada za izdavački poduhvat 2013. godine pripala je petotomnom delu Ješe Denegrija "Srpska umetnost 1950-2000" u zajedničkom izdanju izdavačkih kuća Orion art i Topy iz Beograda.

Nagradu za najbolju dečju knjigu podelili su "Koga se tiče kako žive price" Dejana Aleksića >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u izdanju "Kreativnog centra" i "Vidovite priče" Ljubivoja Ršumovića i ilustratora Dušana Petričića u izdanju "Lagune" iz Beograda.

Direktor izdavačke kuće "Paideia" Petar Živadinović rekao je Tanjugu da smatra da je žiri Sajma, u izdavaštvu te kuće "prepoznao neke nove stvari i kontinuitet koji imaju od prve knjige koju su objavili 1994. godine".

"Taj kontinuitet znači da nema nikakvih kompromisa, samo objavljivanje vrednih književnih dela, a istovremeno to je podrška i drugim izdavačima indirektno koji ovaj posao shvataju, pre svega, kao kulturnu misiju I koji pružaju otpor sveopštoj komercijalizaciji", ocenio je Živadinović.

Prema njegovom mišljenju, dostupno široj javnosti mogu se učiniti po povoljnim cenama i najvrednije književna dela.

Živadinović je rekao da se nastavlja rad na kapitalnim projektima, tako da "Paideia" nastavlja sa izabranim delima Aristotela, u štampu odlaze tri naslova Filipa Rota, a u planu je i da nastave da objavljuju i knjige svih onih pisaca koje su i do sada objavljivali.

Kako se navodi u saopštenju žirija koji je radio u sastavu - predsednik Zlatko Paković i članovi Nevena Milić, Irena Javorski, Neda Todorović i Dejan Ilić, "Paideia već 20 punih godina nastoji da na najbolji način vaspitava čitaoce".

"Objavivši više od 600 knjiga izuzetnih autora, klasika i savremenika, pogotovo iz oblasti lepe književnosti i filozofije, ‘Paideia' je ove godine, u do sada najvećoj krizi izdavaštva, u prevodu vrhusnkih prevodilaca, objavila 10. tom Aristotelovih sabranih dela "Velika etika. Eudemova etika", treći tom sabranih dela ruskog klasika Konstantina Leontjeva "Iz života Hrišćana u Turskoj", zbirku poezije "Antologija ukletog nemačkog pesništva", roman Nikolasa Kazancakisa o životu svetog Franje Asiškog "Sirotan božji", roman Olge Tokarčuk "Pamtivek" i još oko 30 ne manje značajnih naslova".

"Nema sumnje, posredi je izdavač koji izdavaštvo shvata kao kulturnu misliju par ekselans", zaključuje se u saopštenju žirija.

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.