Otvoren srpski štand na Međunarodnom sajmu knjiga u Minsku (FOTO)

Izvor: BKTV News, 28.Feb.2018, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren srpski štand na Međunarodnom sajmu knjiga u Minsku (FOTO)

Međunarodni sajam knjiga u Minsku, 25. po redu, na kojem je Srbija počasni gost, svečano je otvoren danas u glavnom gradu Belorusije i trajaće do 4. marta.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović je na otvaranju ove manifestacije ocenio da su kultura i knjiga, kao njen ključni segment, oduvek predstavljali najčvršći temelj i most prijateljstva između dve zemlje.

FOTO: Ministarstvo kulture i informisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<

"Republiku Srbiju i Belorusiju povezuje mnogo toga, a na vrhu te saradnje i međusobnog razumevanja je svakako kultura i njegovo veličanstvo - knjiga", istakao je Gajović izrazivši uverenje da će 25. Međunarodni sajam knjiga unaprediti kulturnu saradnju između dve države.

Sajamski štand Srbije je u znaku izložbe Narodne biblioteke Srbije "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" autora Nade Mirkov-Bogdanović i Milene Ðorđijević, a prati je katalog na srpskom i beloruskom jeziku.

Filmu "Ne dotiči me" Zlatni medved u Berlinu

Predstavljen je i deo izdavačke produkcije kroz kapitalna i vredna izdanja Narodne biblioteke Srbije i drugih domaćih izdavača.

FOTO: Ministarstvo kulture i informisanja

Za programsku realizaciju nastupa Srbije na ovoj svetkovini knjige bila je zadužena upravo Narodna biblioteka Srbije koja danas slavi svoj Dan.

Državni sekretar Gajović je ovom prilikom Narodnoj biblioteci Srbije čestitao rođendan i izrazio nadu "da će i nadalje neumorno da kreira lepu sliku o Republici Srbiji, kako onu u domovini, tako i u čitavom svetu".

Književnu scenu Srbije predstavljaju književnici Zlata Kocić, Goran Petrović i Branko Stevanović, a posetiocima sajma na raspolaganju je odgovarajući leksikon pisaca pod nazivom "Pisci iz Srbije".

FOTO: Ministarstvo kulture i informisanja

Pronađena slika Edgara Degaa ukradena 2009. godine

Domaći pisci učestvovaće u pratećem Međunarodnom književnom simpozijumu "Pisac i vreme", u okviru kojeg će danas biti održano "Srpsko književno veče".

Značajan doprinos predstavljanju srpskog jezika, književnosti i kulture na Sajmu knjiga u Minsku kroz seriju predavanja daće Ivan Čarota, istaknuti beloruski slavista, šef Katedre slovenske književnosti Beloruskog državnog univerziteta u Minsku i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

FOTO: Ministarstvo kulture i informisanja

Državni sekretar Gajović se tokom svoje posete Minsku susreo sa ministrom informisanja Republike Belorusije Aleksandrom Karljukevičem, a posetio je i zdanje Narodne biblioteke Belorusije gde ga je primio upravnik te ustanove Roman Motuljski.

Duhovna i kulturna tradicija koja traje već 25 godina: SVETOSIMEONOVSKA AKADEMIJA u ponedeljak na Kolarcu

Gajović se sastao i sa generalnim direktorom najveće izdavačke kuće u Belorusiji "Zvezda" Pavelom Suhorukovim, koja izdaje dnevne novine, magazine, stručne časopise i drugu literaturu, kao i sa Aleksandrom Vaškevičem, direktorom knjižarskog lanca Belknjiga.

FOTO: Ministarstvo kulture i informisanja

Tokom svoje posete državni sekretar je posetio jednu od mnogobrojnih knjižara Belknjiga i Muzej Velikog otadžbinskog rata u Minsku.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.