Otvoren prvi Sajam knjiga i grafike

Izvor: Kragujevac.rs, 11.Maj.2017, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren prvi Sajam knjiga i grafike

Prvi “Sajam knjiga i grafike“ koji je okupio tridesetak izdavača, domaće pisce i autore iz regiona, otvoren je danas na “Šumadija sajmu“. Sajam je otvorio Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije.

Drago mi je što sam danas u Kragujevcu jer je ovo mesto danas svetkovina knjige i književnosti. Počastvovan sam vašim pozivom jer ćemo biti u prilici da se uverimo da je izdavačka delatnost Šumadije itekako delatna i da prinavlja mnogo šta novo u srpskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << književnosti danas - rekao je Andrić. Andrić je podsetio na neke ovogodišnje značajne književne jubileje kao što su 100. godišnjica od smrti Vladislava Petkovića Disa, godišnjica od smrti Milutina Bojića, 125 - godišnjicu od rođenja našeg nobelovca Ive Andrića, 25. godina od smrti Borislava Pekića koje podstiču čitaoce na nova čitanja i tumačenja njihovih dela.

Gosti sajma su pisci, članovi Udruženje književnika Srbije, Književnog društvo Kosova i Metohije, Udruženja književnika Crne Gore, Udruženje književnika Republike Srpske i Društva književnika Vojvodine. Goste i izlagače, pozdravili su Zoran Nedeljković, direktor “Šumadija sajma“ i Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, u ime grada Kragujevca koji je pokrovitelj Sajma.

Miljan Bjeletić je istakao da Kragujevac tokom maja meseca “diše dahom kulture“ jer ima raznoliku i bogatu kulturnu ponudu i da je namera da se održi kontinuitet i dostignuti standardi, i da svaki naredni mesec u gradu, kada je u pitanju kulturna ponuda, bude takav. Ovogodišnji sajam bazira se na predstavljanju savremene srpske izdavačke produkcije, uz učešće eminentnih pisaca iz Srbije i regiona. Ovo mesto danas predstavlja okupljanje ideja i misli, i to tako treba da bude u budućnosti. Gradu Kragujevcu su potrebne manifestacije koje su od značaja za kulturnu scenu. Mislim da ova manifestacija, koja će nadam se, postati tradicionalna, ima taj kapacitet - istakao je Bjeletić.

Sajam knjiga i grafike traje do ponedeljka, 15 maja. Pored bogate ponude domaćih izdavača i sajamskih cena, posetioce očekuje i raznovrstan prateći program, promocije knjiga i razgovori sa piscima.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.