Održana promocija knjige Crnjanski – političke i druge asocijacije Službenog glasnika

Izvor: B92, 24.Okt.2023, 18:03

Održana promocija knjige Crnjanski – političke i druge asocijacije Službenog glasnika

U sali "Vasko Popa" na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga održana je promocija kapitalnog dela Crnjanski – političke i druge asocijacije, u izdanju Službenog glasnika, autora Zorana Avramovića, koja pruža nove uvide u politička i ideološka ubeđenja jednog od najvećih srpskih pisaca. Na promociji knjige govorili su književnik, filozof i urednik Milan Orlić, direktor Glasnikovog Sektora za izdavanje knjiga Petar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << V. Arbutina i autor.

Kvalitet knjige ogleda se i u veštom pobijanju mitova vezanih za čuvenog pisca, kao i pravljenju paralele između današnjih vrednosnih kvalifikacija karakterističnih za liberalnu demokratiju i međuratnog i posleratnog doba u kojem je pisac živeo. Autor primećuje da je još u to doba započela kultura javnog govora, slična današnjoj po prirodi mehanizma sprovođenja.

„Pisanju ove knjige sam pristupio sa ciljem istraživanja prisutnosti međuratne misli Miloša Crnjanskog danas. Često se ispostavi da su književnici zarobljeni u svom vremenu i da svaki politički mislilac mislima obuhvata svoje vreme. Ipak, Crnjanski osim što je mislima obuhvatio svoje vreme, napravio je i iskorak. Uvek izložen klevetama, verbalnim napadima, čak i suđenjima, u suštini je reagovao na poremećaj ravnoteže između domaće i strane književnosti“, istakao je autor knjige Zoran Avramović.

Druge asocijacije koje usko vezuju Miloša Crnjanskog i događaje iz proteklih nekoliko decenija koje pisac uveliko nije doživeo ali se javljaju kao konstanta su: Jugoslavija i Srbi, Srbi i Zapad, demokratija i totalitarizam, srpske i inostrane političke ličnosti, Italija, Nemačka, Španija, novinarstvo, pa i ljubav.

„Značaj književnog opusa Miloša Crnjanskog postaje sve značajniji kako vreme odmiče, a i sve je lakše uočiti da je napravio raskid sa autokolonijalnim duhom koji je počeo da dominira srpskom književnošću tog doba. U Crnjanskom, Srbija ali i Jugoslavija, dobili su autohtonog pisca svetskog renomea“, izjavio je književnik, filozof i urednik Milan Orlić.

Miloš Crnjanski se po povratku u Srbiju, odnosno tadašnju Jugoslaviju, i pored plodnih književnih dana i objavljivanja knjiga, susretao sa nekom vrstom ljage na imenu i vrednosnim kvalifikacijama, arbitrarno dodeljivanim od vladajućih snaga. Tek od devedesetih godina 20. veka dolazi do preispitivanja njegovog statusa nepoželjnosti, skoro 15 godina nakon što je preminuo.

„Značaj Miloša Crnjanskog ne leži samo u njegovom kvalitetnom opusu, među kojima su i najznačajnije knjige srpske književnosti, već i u tome što je za sobom ostavio značajne uvide o svojim savremenicima, značajnim ličnostima istorije. Njegova analitičnost i zainteresovanost za događaje koji su se zbivali u neposrednom okruženju, zaslužni su što nam daju mogućnost da osetimo zeitgeist turbulentnog perioda evropske istorije. Svaka izgovorena i napisana reč jednog pisca uvek nosi težinu, što je slučaj i sa Crnjanskim, ali upravo naknadni tumači kroje sliku o nekome i stvaraju prostor aksioloških praznina, koje Zoran Avramović u ovoj knjizi uspešno uspeva da pomiri“, izjavio je direktor Glasnikovog Sektora za izdavanje knjiga Petar V. Arbutina.

Službeni glasnik je u sklopu 66. Međunarodnog sajma knjiga već održao promociju knjige Roman o Londonu u engleskom prevodu, a narednih dana će biti održane i promocije knjiga Rečnik pop ikona i Rečnik junaka pop kulture, Vladimira Đurića, kao i knjige Sergije Lukač – prometej novinarstva autora Radivoja S. Petrovića i Slobodana M. Penezića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.