Niš u ratnom dnevniku ministra vojnog 1915

Izvor: NiskeVesti.rs, 25.Feb.2016, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš u ratnom dnevniku ministra vojnog 1915

Večera u 18 časova u Galeriji Srbije, na Sajmu knjiga, biće promovisana knjiga "Niš u ratnom dnevniku ministra vojnog 1915" čiji su autori niški istoričari Aleksandar Dinčić i Bojana Simović.


Pukovnik Radivoje Bojović je pored Nikole Pašića i regenta Aleksandra Karađorđevića bio centralna figura u ratnoj prestonici Srbije i to je prva istorijska vrednost njegovog dnevnika.
Kasnije je označen kao „Crnorukac“ i čovek Dragutina Dimitrijevića >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << Apisa.
Smenjen i progonjen od regenta, on piše bez ikakve mržnje i prezira. To je druga vrednost. Bio je svestan odgovornosti koju nosi, baš kao i drugi političari. To je treća vrednost.
Sve gore pobrojano podstaklo je Dinčića i Simovićevu da kroz dnevnik ispričaju jednu celovitu priču o 300 dana koliko je Niš druge ratne godine bio prestoni grad tadašnje Srbije.
Danas je to tačno sto godina. Čuvajući sećanje na teške i sudbonosne dane kroz koje su prolazili naš narod i vojska i činjenicu da je u pitanju jubilej, gradu i čitaocima darovana je ova knjiga

Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.