Naredne nedelje sajmovi knjiga, obrazovanja, zapošljavanja i Artekspo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2020, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naredne nedelje sajmovi knjiga, obrazovanja, zapošljavanja i Artekspo

Na Novosadskom sajmu je održana konferencija za novinare na kojoj su pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i zamenik pokrajinskog sekretara za propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milan Kovačević predočili aktivnosti sekretarijata tokom narednih sajamskih manifestacija. Možemo reći već tradicionalno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na sajmu će biti prisutan i RTV koji će i ove godine sa svog štanda emitovati program.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević učestvovala je na Konferenciji za novinare u Svečanom salonu Novosadskog sajma povodom Sajma knjiga, Izložbe umetnosti i Sajma obrazovanja, i tom je prilikom najavila aktivnosti Sekretarijata, institucija i udruženja kojima Sekretarijat pruža podršku na pomenutim manifestacijama.

Miloševićeva je istakla da Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama tradicionalno učestvuje na manifestacijama u organizaciji Novosadskog sajma, zahvaljujući činjenici da je osnivač 12 kulturnih ustanova od opšteg značaja za AP Vojvodinu, kao i zavoda za kulturu nacionalnih manjina u Vojvodini. Sve te institucije imaju značajnu izdavačku delatnost, a kad im se pridoda i izdavanje knjiga "Foruma" i medijskih kuća kojima su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, dobija se zavidan broj izdanja koje pomaže resorni sekretarijat.

Dragana Milošević je najavila proslavu značajnih jubileja – 75 godina od pobede nad fašizmom i 100 godina od obnove Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Sremskim Karlovcima, čije obeležavanje, medijsko praćenje i publicističku produkciju pomaže Sekretarijat.

Na kraju svoga izlaganja Miloševićeva je istakla podršku projektu "Progovori da vidim ko si!", za razvijanje jezičke kulture mladih, kao i Prvom festivalu ćiriličnih brendova, čime se nastavlja uspešna saradnja Sekretarijata i udruženja u sferi kulture.

Sajam knjiga i Izložba umetnosti "Art ekspo" održavaju se od utorka, 3. marta, do ponedeljka, 9. marta 2020. godine.

Međunarodni sajam obrazovanja "Putokazi", koji se održava 15. put, počinje u sredu, 4. marta, i traje do četvrtka, 5. marta 2020, rečeno je na konferenciji za novinare na Novosadskom sajmu.

Cilj ove sajamske manifestacije jeste promocija obrazovanja za sve uzraste i afirmacija doživotnog učenja. Očekuje se 150 izlagača iz 13 zemalja i blizu 35.000 posetilaca.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zorana Miloševića, na Sajmu učestvuju svih 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i tri naučna instituta.

"Ove godine Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku prvi put nastupa u svojstvu pravnog lica, i kao takav ravnopravan je sa ostalih 13 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. To je sada fakultet koji može organizovati doktorske studije, kao i sve druge akreditovane visokoškolske ustanove. Nama je to važno, jer predstavlja istinski kvalitet obrazovanja", rekao je sekretar Milošević i dodao da je sama priroda visokog obrazovanja sadržana u internacionalizaciji, digitalizaciji i povezivanju nauke sa privredom.

Govoreći o gostima ovogodišnjeg Sajma "Putokazi", sekretar je podsetio na povezanost Republike Srbije i Republike Srpske, utemeljenu sporazumom iz 2005. godine, koji pre svega podrazumeva uzajamno priznavanje diploma.

"Prisustvo predstavnika Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, kao i Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, znači da moramo raditi na kvalitetu. Naša obaveza je da jedni druge podržavamo, u smislu usaglašavanja kvaliteta visokog obrazovanja", naglasio je Milošević.

Tim povodom on je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva studenata Ekonomskog fakulteta, Odeljenja u Bujanovcu, kao i predstavnika obrazovnih ustanova ruskog grada Nižnjeg Novgoroda, čime je Novi Sad postao mesto susretanja ljudi i ideja.

Učešće na Sajmu, koji je prvenstveno namenjen učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola, uzeće više od 70 obrazovnih istitucija iz zemlje i inostranstva. Najavljen je dolazak predstavnika fakulteta i visokih škola iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Italije, Francuske i Kanade.

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milan Kovačević predstavio je aktivnosti resornog sekretarijata na predstojećoj manifestaciji "Putokazi". Sekretarijat je učesnik Sajma obrazovanja od samog početka – 2004. godine.

"Izbor budućeg zanimanja jedan je od najvažnijih izbora u životu. Imajući u vidu da većini porodica danas svaki neplanirani trošak predstavlja teret, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje četvrtu godinu zaredom – putem namenskog konkursa – finansijski podupire dolazak srednjoškolaca na Sajam obrazovanja. Ove godine prijavilo se 66 srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine, a za prevoz učenika i nastavnika izdvojeno je tri miliona dinara. Zahvaljujući ovom konkursu od 2017. godine pomogli smo dolazak 17.000 đaka", izjavio je Kovačević.

Resorni sekretarijat predstaviće se posetiocima, zajedno sa Pedagoškim zavodom Vojvodine, na štandu u hali Novosadskog sajma, gde će svi zainteresovani moći bliže da se upoznaju ne samo sa tekućim aktivnostima već i sa budućim planovima dveju institucija.

Kovačević je najavio nagradnu igru, u kojoj će Novosadski sajam pokloniti jedan računar. Predstavnici Sekretarijata će na štandu prikupljati prijave škola, a sve obrazovno-vaspitne ustanove pozivaju se da se prijave u što većem broju.


Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.