Ministarstvo odbrane na Sajmu knjiga: I knjigom protiv nepravde i zaborava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2019, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odbrane na Sajmu knjiga: I knjigom protiv nepravde i zaborava

Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije borili smo se sa nepravdom, sa zaboravom, ispravljali smo ono što su planski i namerno radili kako bi unizili, umanjili našu vojsku i našu državu, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon obilaska štanda MO i Vojske Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

"Još jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo pokazali da smo ponosni na sve naše komandante, sve naše ratnike, a da oni kojima smeta što srpski narod postoji, što se srpski narod branio i brani, mogu samo da znaju da je njihova borba uzaludna, a ne borba srpskog naroda", rekao je Vulin.

Objašnjavajući cilj učešća Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Sajmu knjiga, kao i obim izdanja koja te institucije iz godine u godinu predstavljaju čitalačkoj publici, ministar Vulin je rekao da je smisao srpske vojske borba protiv nepravde.

"Smisao srpske vojske je uvek bio da se bori protiv nepravde, zato je i Ministarstvo odbrane na Sajmu knjiga - da se izbori sa svim nepravdama koje muče i brinu naš narod. Prošle godine smo započeli da se obračunavamo sa zaboravom kada je u pitanju NATO agresija. Objavljivali smo, kao i ove godine, sećanja naših najznačajnijih ratnih komandanata. Nismo dali da se zaborave ni Košare ni Paštrik, nismo dali da se zaboravi ni jedno jedino ime onih koji su nas branili za vreme NATO agresije", podsetio je ministar Vulin.

Osvrnuvši se na ovogodišnja izdanja vojnog izdavača - Medija centra "Odbrana", ministar Vulin je naglasio da je ponosan i na štampanje kapitalnog dela "Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu", koje su priredili Vojni arhiv i Uprava za odnose sa javnošću, a kome je Sajam knjiga dodelio specijalno priznanje za izdavački poduhvat.

"Ove godine smo beskrajno ponosni što smo, 100 godina nakon završetka Prvog svetskog rata, konačno smogli snage, volje, želje i energije da bar popišemo sva ona imena naših mučenika i naših stradalnika", rekao je ministar.

Dodao je da je štampanjem publikacija poput knjige švedskog sudije Kristera Karphamara "Sudija u zemljama bezakonja", iz edicije "Kosovo i Metohija", čijoj sajamskoj promociji je danas prisustvovao, takođe ispravljena jedna istorijska nepravda.

"Ove godine smo ispravili i nepravdu prema svima onima koji su radili na prostoru Kosova i Metohije u okviru međunarodne zajednice, radili, a tek onda videli šta su zapravo radili i gde su došli. Ove godine smo izdali knjigu švedskog sudije koji je govorio kakvo je zapravo bezakonje na teritoriji koja se zove Kosovo i Metohija i kakvo je zlo i nepravda učinjena Srbima. Srpski narod je uvek imao hrabrosti da sluša i dobro i loše o sebi. Nadam se da će drugi narodi imati hrabrosti da urade isto", poručio je Vulin.

Osim promociji knjige Kristera Karphamara Vulin je prisustvovao predstavljanju knjige pukovnika u penziji Zorana Đorđevića "U zoni uništenja - Ratni put 5. raketnog diviziona", iz edicije "Iskustvo ratovanja" i knjige Ivice T. Lazović "Državna uprava i upravljanje ljudskim resursima" iz edicije "Fokus".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.