Istoričar devete umetnosti

Izvor: Danas, 23.Sep.2015, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istoričar devete umetnosti

Možete li da zamislite zanimljivije zanimanje od ovoga iz naslova - "istoričar stripa", odnosno, kad dečačku i mladalačku strast čitanja i crtanja stripova od hobija pretvorite u neku vrstu profesije? A kada vašu knjigu o stripu na velikom Beogradskom sajmu knjiga, među stotinama hiljada naslova iz tzv. "ozbiljne" literature kao konkurencijom, proglase izdavačkim poduhvatom godine onda ste sigurno u toj profesiji uspeli. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << I pri tom učinili veliku stvar za strip, stavivši ga na pijedestal koji je dugo mogao da pripadne samo knjigama, a koji, u stvari, od samih početaka pripada i devetoj umetnosti. U tome je uloga nekoga ko se bavi istorijom ove umetnosti nemerljiva. A ta uloga, kao i specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu ovogodišnjeg Salona stripa, pripada Zdravku Zupanu.

Rođen u Zagrebu 7. februara 1950, Zupan je završio najpre Grafičku tehničku školu a potom nastavio studije na likovnom odseku Visoke poslovne škole u Beogradu, gde i danas živi. Sa 15 godina već je objavio prvi strip u listu "Mali Jež" a sa 17 postao je stalni saradnik "Dečjih novina" iz Gornjeg Milanovca. Najpoznatija serija mu je "Zuzuko". Serijal o verovatno mnogim jugoslovenskim generacijama najpoznatijem mačku i mišu - "Tomu i DŽeriju", po licenci, sa scenaristom Lazarom Odanovićem crtao je za zagrebački "Vjesnik" osamdesetih, a devedesetih, takođe po licenci, Diznijeve junake Mikija Mausa i Šilju za jedan francuski časopis. U Srbiji je bio zapažen njegov album "Miki i Baš-Čelik" prema scenariju Nikole Maslovare, u kojem je svet Mikija Mausa spojen sa srpskom narodnom bajkom.

Paralelno se bavi kritikom i istorijom stripa i već sredinom osamdesetih, u saradnji sa Slavkom Draginčićem, tada urednikom "Stripoteke", objavljuje prvi tom "Istorije jugoslovenskog stripa", u kojoj je prikupljena istoriografska građa o stripu od dvadesetih godina ovog veka, pa do 1941, odnosno o "zlatnom dobu" jugoslovenskog stripa u međuratnom periodu u Kraljevini Jugoslaviji. NJegova kapitalna knjiga "Vek stripa u Srbiji" izašla je 2007. u izdanju pančevačkog GRRR Festivala, a pomenuti izdavački poduhvat bio je kritički leksikon "Stripovi koje smo voleli..." nastao u saradnji sa Živojinom Tamburićem i Zoranom Stefanovićem i objavljen 2011. Izdavač je popularnih izdanja za decu (Enigmatski zabavnik Munja, Munja Strip i Munja Bojanka), kao i za stripofile (Cepelin, Ekstra Cepelin, Edicija "Reprinti"...). Organizator je više značajnih izložbi stripa u zemljama bivše Jugoslavije i inostranstvu. Član je ULUPUDS-a od 1987.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.