Fila: Besplatni udžbenici za sve đake

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2010, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fila: Besplatni udžbenici za sve đake

BEOGRAD -

Sledeće školske godine besplatne udžbenike, pored učenika prvog i drugog razreda, trebalo bi da dobiju i đaci trećeg razreda osnovnih škola u Srbiji, najavila je danas pomoćnica ministra prosvete Vesna Fila.

"Svake godine udžbenike treba da dobije još jedna nova generacija đaka. Nadamo se da će ovaj projekat za jedno pet-šest godina biti potpuno normalna procedura u državi", rekla je Fila prilikom posete Sajmu udžbenika koji na Trgu Nikole Pašića organizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Novinska agencija Beta.

Nabavka knjiga na rate

Zavod za udžbenike Srbije ponudio je javnim preduzećima i ustanovama nabavku školskih knjiga preko sindikalnih organizacija na tri rate, izjavila je danas portparol Zavoda Jelena Ivanović.

"Uveliko se sklapaju ugovori sa javnim preduzećima i ustanovama i interesovanje je sve veće", kazala je Jelena Ivanović agenciji Beta.

Ona je navela da u prodajnim mestima Zavoda za udžbenike na početku školske godine nema gužvi, ali se ipak veća poseta očekuje predstojećeg vikenda.

"Očekujemo veće interesovanje, pre svega srednjoškolaca. Može se desiti da ove subote i nedelje neko i sačeka, ali neće ni to biti mnogo dugo", kazala je Ivanović.

Fila je navela da je većina udžbenika za osnovce i srednjoškolce ove školske godine završena na vreme, ipak pojedini udžbenici još nisu stigli do đaka.

"Ako je neki udžbenik zakasnio to znači da nadzorni Prosvetni savet možda još nije stigao da da odobrenje, što isto tako ne treba staviti nikome na dušu, jer su bili letnji meseci, nisu stigli, verovatno, da to završe", kazala je Fila.

Ona je dodala da su poštovane sve procedure predviđene Zakonom o udžbenicima, a ostalo je još da se na sajtu Ministarstvu prosvete svi obaveste o tome koji su udžbenici odobreni za upotrebu u školama za ovu školsku godinu.

Fila je ocenila da manifestacije poput Betinog Sajma udžbenika treba da postanu tradicija, kao što je to slučaj u zemljama širom sveta.

"Ovakve manifestacije su dragocene, ovo ne sme da se prepusti slučaju i trebalo bi da se uz podršku institucija i izdavača organizuje svake godine", kazala je pomoćnica ministra prosvete.

Sajam udžbenika koji na beogradskom Trgu Nikole Pašića organizuje Novinska agencija Beta trajaće do ponedeljka, 6. septembra, uz učešće sedam izdavačkih kuća.

Štandovi izdavača otvoreni su od 12 do 20 sati. Cilj manifestacije je da se na početku školske godine roditeljima i đacima omogući da bez gužvi u knjižarama i čekanja u redovima na jednom mestu nabave potrebne udžbenike.

Novinska agencija Beta Sajam udžbenika organizuje po drugi put, a uz podršku beogradskog Sekretarijata za obrazovanje.

Udžbenike i drugu obrazovnu literaturu na ovogodišnjem Sajmu prodavaće izdavačke kuće: Zavod za udžbenike, Clio, Klett, The English book, M&G dakta, Kvark medija i Beogradska knjiga.

Sajam udžbenika se održava uz podršku Sekretarijata za obrazovanje grada Beograda. Prijatelj manifestacije je kompanija Telekom.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavlja se projekat besplatnih udžbenika

Izvor: Studio B, 03.Sep.2010

Sledeće školske godine besplatne udžbenike, pored učenika prvog i drugog razreda, trebalo bi da dobiju i đaci trećeg razreda osnovnih škola u Srbiji, najavila je pomoćnica ministra prosvete Vesna Fila. .."Svake godine udžbenike treba da dobije još jedna nova generacija đaka. Nadamo se da će...

Nastavak na Studio B...

Nabavka udžbenika preko sindikata na rate

Izvor: Danas, 03.Sep.2010

Zavod za udžbenike Srbije ponudio je javnim preduzećima i ustanovama nabavku školskih knjiga preko sindikalnih organizacija na tri rate, izjavila je juče portparolka Zavoda Jelena Ivanović.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.