Edicija Srpska knjizevnost o Velikom ratu za Sajam knjiga

Izvor: B92, 13.Mar.2018, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edicija "Srpska knjizevnost o Velikom ratu" za Sajam knjiga

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor izdavaštva Javnog preduzeća "Službeni glasnik" Petar Arbutina potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju izdavanja edicije "Srpska književnost o Velikom ratu".

Predviđeno je da u okviru edicije budu objavljene knjige "Ratni drugovi" Stanislava Vinavera, "Izbor poezije o Velikom ratu", "Pripovetke i dokumentarna proza sa tematikom Velikog rata", "Dnevnik o Čarnojeviću" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Miloša Crnjanskog, "Krila" Stanislava Krakova, "Crvene magle" Dragiše Vasića, "Pokošeno polje" Branimira Ćosića.

U ediciji će se naći i naslovi "Devetsto petnaesta, tragedija jednog naroda" Branislava Nušića, "Srpska trilogija" Stevana Jakovljevića (sveske 1-3), "Dan šesti" Rastka Petrovića, "Vreme smrti" Dobrice Ćosića (sveske 1-4), "Knjiga o Milutinu" Danka Popovića, "Sveti Georgije ubiva aždahu" Dušana Kovačevića i "Veliki rat" Aleksandra Gatalice.

Vukosavljević je kazao da će taj spisak možda biti dopunjen i da će budžet biti između devet i 10 miliona dinara, s tim što će Ministarstvo kulture učestvovati sa 50 posto, Vlada Vojvodine sa 30 posto, a "Glasnik" sa 20 posto.

On je rekao da će veći deo tiraža biti otkupljen za biblioteke i da je ideja da se kroz ilustracije i na koricama knjiga prikažu dela velikih srpskih slikara koji su stradali u Prvom svetskom ratu.

Arbutina, koji je i član redakcijskog odbora zaduženog za ediciju, rekao da će ona biti objavljena za Beogradski sajam knjiga i plasirana kao komplet knjiga.

Edicija "Srpska književnost o Velikom ratu" izdaje se povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i stogodišnjice od prisjedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ministar Vukosavljević je podsetio da je Prvi svetski rat bio najtragičniji događaj u istoriji srpskog naroda do tog trenutka i da su velike žrtve pale na oltar ideje o slobodi, te da je Veliki rat predstavljao tektonski događaj od koga se kao nacija još uvek nismo oporavili.

"Svirepi zakoni istorije i interesi velikih sila doveli su do toga da se mali narod sa svojim nevelikim snagama, ali sa jakim moralom, nađe u najužasnijem vrtlogu. Još uvek se nije slegla prašina oko toga da li je Srbija dobitnik ili gubitnik u tom ratu, ali taj događaj je ostavio snažan refleks u književnosti, umetnosti i kulturi", rekao je on i dodao da su pokušali ovom edicijom da naprave pregled kakav je refleks ostao u srpskoj književnosti nakon Velikog rata.

Arbutina je rekao da redakcijski odbor pred sobom ima muku kako da nasleđe Velikog rata u književnosti stavi u 10 knjiga i sačuva autentičnu, integralnu sliku sa odgovornošću prema nasleđu.

"Napoleon Bonaparta kaže da je istorija sled događaja oko kojih smo se mi napokon dogovorili. Mi se još uvek nismo izdogovarali o svemu i ova edicija ide ka jednoj autentičnijoj i istinitijoj slici", istakao je Arbutina.

On je dodao da je cilj da se to vreme rekonstruiše kroz romane, pesme, drame, pripovetke koji će pokazati veličinu pobede i stradanja jednog naroda.

Mirović, koji je i predsednik Odbora za obeležavanje stogodišnjici prisjedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, naglasio je da je edicija deo državnog projekta obeležavanja tog jubileja i dodao da su pripremili niz programa.

On je najavio snimanje filma i televizijske serije, otvaranje Muzeja prisjedinjenja u okviru Muzeja Vojvodine i čitav niz manifestacija sa lokalnim samoupravama u Vojvodini, a sve sa ciljem da se "osvetli istorija Srba u Vojvodini i pokaže viševekovni kontinuitet njihovog nastojanja da osvoje slobodu o čemu se nedovoljno zna".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VINAVER, CRNJANSKI, NUŠIĆ; KOVAČEVIĆ... U pripremi edicija 'Srpska književnost o Velikom ratu'

Izvor: Blic, 13.Mar.2018

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor izdavaštva Javnog preduzeća "Službeni glasnik" Petar Arbutina potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju izdavanja edicije "Srpska književnost o Velikom ratu".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.