Izvor: Blic, 09.Nov.2016, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA STIPENDIJU NEDOVOLJNO 40 MEDALJA Teško oboleli dečak (14) iz Modriče: „Mama, nekada mi je teško disati, ali se udarim u prsa i budem najbolji“

Teško bolesnog dečaka iz Modriče (14), borca koji u karateu ne zaostaje za drugom decom, Ministarstvo porodice, omladine i sporta nije prepoznalo kao potencijal, te mu je uskratilo stipendiju.

I pored toga što boluje od cistične fibroze, što znači da diše na cevčicu, ovaj mladić ima osvojenih 40 medalja u karateu.

Pošto ima sve ekstremitete, dečak se i dalje takmiči sa zdravom decom, ali je zbog poremećaja rada skoro svih unutrašnjih organa, kategorisan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao dete sa posebnim potrebama. S obzirom da su mu oba roditelja nezaposlena, nadu da podrže svoje dete videli su u sportskim stipendijama Ministarstva porodice, omladine i sporta, koje se dodeljuju mladim sportistima i deci sa invaliditetom. Problem je nastao kada se dečak, pored uredne dokumentacije, nije našao ni na jednom spisku stipendista.

- Zašto dete koje motiviše svakog normalnog u našem sistemu ne zaslžuje da bude nagrađeno? Ne prihvatam činjenicu da živim u državi kod koje bi neki „pravilnik“ isključio ovakvo dete – rekla je Biljana Kotur, predsednica Udruženja za Cističnu fibrozu Republike Srpske, koja od Ministarstva takođe traži objašnjenje zašto dečak nije dobio stipendiju.

Roditelji su pre predaje dokumentacije proveravali da li dečak ima pravo na stipendiju, međutim, iako im niko nije dao konkretan odgovor, oni su ipak konkurisali uz podržku Udruženja.

Dečak niže uspehe u sportu, iako osim ove bakterije u plućima i pet svakodnevnih inhalacionih terapija, ima dijabetes, oštećenje jetre, problem sa sinusima, problem sa alergijama, te svakodnevno koristi pumpicu, poremećaj pankreasa i pije četiri kapsule enzima uz svaki obrok, tri visokokalorične dohrane dnevno, te vitaminske suplemente.

- Cistična fibroza znači da uzmete slamku i stalno dišete na nju, praktično ste invalid kada je reč o plućima. U Srpskoj imamo 17 dece registrovane od ove bolesti i ni jednog odraslog, što mnogo govori o životnom veku ovih pacijenata - dodaje Kotur.

Roditelji nisu hteli da ovom hrabrom dečaku navodimo ime, kako pored zdravstvenih poteškoća ne bi bio dodatno obeležen. Odgovore i obrazloženje Ministarstva porodice, omladine i sporta smo zatražili, ali ih nisamo dobili do zaključivanja ovog broja „EuroBlica“.

Udarac u prsa za napred

Pored zdravstvenih poteškoća dečak ne odustaje, a njegovi roditelji nastoje da mu što više olakšaju.

- Znaš mama, nekada kada mi je teško disati, kad me nešto stišće u prsima, ja se udarim rukom par puta u prsa i kao da dobijem snagu, izađem na teren i budem među najboljim – rekao je dečak svojoj majci jednom prilikom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Lakše do medalja nego do stipendije

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Nov.2016, 14:57

BANJALUKA, MODRIČA - Znaš, mama, svaki put kada osjetim da mi je teško disati, rukom se udarim u prsa, kao da demonstriram snagu. I stvarno je dobijem, budem najbolji, tako je 14-godišnji karatista iz Modriče, nosilac 40 medalja, opisao svoju borbu pred svako takmičenje...I dok se on bori za medalje,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.