Vlada prodala „Bosku“ bez garancija za uplatu

Izvor: Blic, 23.Apr.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada prodala „Bosku“ bez garancija za uplatu

BANJALUKA – Vlada RS ne može naplatiti nastalu štetu u privatizaciji RK „Boska" jer nije obavezala konzorcijum „Zekstra-Delta" da uplati garanciju za izmirenje ugovornih obaveza. Upućeni tvrde da je ovakav potez, pre svega, nezakonit i da je najveća šteta načinjena radnicima banjalučke robne kuće koji nisu primili već 23 plate.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković juče nam je kratko rekao da „nije bilo garancije ’Zekstra-Delte’". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Garancija je bila da se uplati tri miliona evra za državni kapital do 26. marta. Nije nam bio cilj da zaratimo sa poslovnim partnerima, jer bi to bila loša poruka", objasnio je Gluhaković.

Međutim, stručnjaci za oblast privatizacije su kategorični da se država mora zaštititi kada sklapa privatizacione ugovore, naročito za strateška preduzeća za koja prvo mora tražiti da bude uplaćena garancija za izmirenje ugovorenih obaveza.

„Da li će neko od nadležnih pokrenuti pitanje odogovornosti predstavnika vlasti za nastalu štetu? Čisto sumnjam", pita i konstatuje ekonomista Svetlana Cenić.

Ministar Gluhaković tvrdi da se ugovor sa „Zekstra-Deltom" ne čuva u tajnosti, ali „EuroBlic" taj dokument ipak nije dobio uvid ni nakon deset dana od zvanično upućenog dopisa i uprkos Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, tim pre što je u ovom slučaju apsolutno reč o informacijama od javnog interesa, bar kad je reč o 237 radnika „Boske" i njihovim porodicama.

Vlada RS najavila je da će na današnjoj sednici odlučiti hoće li raskinuti ugovor sa „Zekstra-Deltom", dok sutra kompanija „Zekstra" otvara u Banjaluci robnu kuću u bivšoj knjižari „Glasa Srpske", u neposrednoj blizini „Boske". Na pitanje „EuroBlica" da li se to „Zekstra" ruga Vladi RS, ministar Gluhaković je prokomentarisao samo da svako treba da razmišlja kako će uložiti svoj novac i da poštuje svačiju volju. Samo dan ranije ministar Gluhaković je rekao da je predstavnik „Zekstre" Dragan Đurić obećao Vladi i njemu lično da će doneti novu kolekciju odeće u RK „Boska". „Sad bez pardona otvara svoju prodavnicu. Svašta!", dodao je Gluhaković.

Ministar se prekjuče sastao sa predstavnicima rukovodstva i sindikata RK „Boska" i dogovorio način regulisanja obaveza prema radnicima. Obaveze će najverovatnije biti rešene na osnovu predloga premijera RS Milorada Dodika po kojem će većina radnika u penziju, a ostali će dobiti otpremnine i ostati bez posla. Detalji bi trebalo da budu poznati posle današnje sednice Vlade RS, ali u dnevnom redu sednice koji je juče posle podne prosleđen i medijima - nije bilo ove tačke.

Premijer RS Milorad Dodik najavio je da će danas razgovarati sa predstavnicima „Zekstra-Delte" o privatizaciji „Boske", a očekuje da će doći u Banjaluku. On je rekao da nije problem u „Zekstra-Delti" već u tome što je prodat deo prizemlja robne kuće „koji je najproduktivniji".

„Delti" oprošteno 4,5 miliona maraka

Nakon silnih peripetija vezanih za privatizaciju RK „Boska", javnost RS ne može da veruje i da je Vlada RS „oprostila" kompaniji „Delta" 4,5 miliona KM. Naime, „Delta" je u RS postala vlasnik „Oslobođenja" kupovinom „Darta trgovine". Odmah posle kupovine zatražili su od IRBRS dozvolu za kreditno zaduženje firme. Iako je IRB odobrila da se mogu zadužiti maksimalno oko četiri miliona KM, „Delta" je firmu opteretila sa oko 8,5 miliona KM. Zbog toga je IRB zatražila da „Delta" plati kaznu u prekoračenom iznosu, a što je u sladu sa zakonskim propisima RS. Međutim, predlog IRB nije prihvaćen na sednici Saveta za privatizaciju RS, kojom predsedava sam premijer RS Milorad Dodik. Zaključke Saveta aminovala je i Vlada RS.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Delta danas u RS pregovara o Boski

Izvor: Capital.ba, 23.Apr.2009

BANJALUKA, Predstavnici konzorcijuma Delta-Zekstra trebalo bi danas da sa premijerom RS Miloradom Dodikom pokušaju da riješe problem privatizacije Robne kuće Boska. Dodik je rekao da očekuje da bi sa predstavnicima tog konzorcijuma trebalo da se pronađe rješenje za radnike Robne kuće Boska, dodajući...

Nastavak na Capital.ba...

Vlada RS nije razmatrala Bosku

Izvor: B92, 23.Apr.2009

Zagreb -- Banke u Hrvatskoj su u prva dva meseca ove godine smanjile ukupnu neto dobit, što je jasan znak da kriza počinje da se odražava i na bankarski sektor...Zajednička neto dobit dostigla je 87,3 miliona evra, dok je u istom razdoblju prošle godine dobit iznosila 105,4 miliona evra, pokazuju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.