Capital.ba

Delta danas u RS pregovara o Boski

23.04.2009. / 12:53

boskaBANJALUKA, Predstavnici konzorcijuma Delta-Zekstra trebalo bi danas da sa premijerom RS Miloradom Dodikom pokušaju da riješe problem privatizacije Robne kuće Boska.
Dodik je rekao da očekuje da bi sa predstavnicima tog konzorcijuma trebalo da se pronađe rješenje za radnike Robne kuće Boska, dodajući da je alternativa dogovor radnika sa Vladom RS.

“Možda to nije najbolje rešenje za radnike, jer im ne omogućava da nastave da rade, ali im omogućava da rješe svoje probleme u vezi sa prethodnim primanjima, povezivanjem staža i da, u nekom budućem zapošljavanju, imaju prioritet”, kazao je on.

On je rekao da je nepotrebno stvarati bilo kakvu negativnu klimu zbog ovog slučaja, jer je ekonomska kriza, koja je zahvatila cijeli svijet, stvorila slabiju mogućnost za dobijanje finansijskih sredstava od banaka.

“U čitavoj priči nije problem konzorcijum Delta-Zekstra već činjenica da je u prethodnom periodu prodat donji dio Boske koji je najproduktivniji, pa predstavnici Delte pokušavaju postići dogovor sa njihovim vlasnicima”, rekao je Dodik.

Beogradski konzorcijum Delta-Zekstra je u oktobru 2008. godine potpisao ugovor sa Vladom RS o kupovini 58 odsto državnog kapitala Robne kuće Boska za tri miliona evra, ali ni poslije dva odlaganja roka ta sredstva nisu uplaćena.

Mediji pišu da je Delta-Zekstra odustala od kupovine Boske zato što nije postignut dogovor sa privatnicima da se isele iz poslovnih prostora u okviru robne kuće, koja su ranije kupili.

Ukoliko Delta-Zekstra definitivno odustane od kupovine, Boska će otići u stečaj, a radnicima će biti uručeni otkazi. Radnici nisu primili platu već 22 mjeseca, niti su im uplaćeni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, a Vlada je obećala da će im isplatiti 80 odsto neisplaćenih plata.B92

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!