Izvor: Blic, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada nanela štetu malim akcionarima

BANJALUKA - Vlada RS ponašala se krajnje neodgovorno u slučaju Rudnik i termoelektrana „Gacko", jer su obespravljeni svi građani koji su preko privatizacionih fondova uložili u RiTE, kao i svi ostali mali akcionari, zaključak je jučerašnjeg skupa čija je tema bila korporativno upravljanje u javnim preduzećima. Skup u Banjaluci organizovao je „Transparensi internešenel BiH".

Predsedavajući Odbora direktora TI BiH Boris Divjak rekao je da je netransparentnim ugovorom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << između Češke elektroprivrede (ČEZ) i Vlade i Elektroprivrede RS u slučaju RiTE „Gacko" naneta ogromna šteta i prekršeni svi principi dobrog upravljanja priznati u svetu.

- Ovom tribinom želeli smo da ukažemo na to da se u ovoj državi ne poštuje privatno vlasništvo, kapital, tržište kapitala i institucije, a to kršenje dolazi od Vlade. Posledice su gubljenje nekoliko milijardi KM na tržištu kapitala u RS, a brojni investitori se javljaju i kažu kako će morati da odu jer u ovakvim uslovima nisu spremni ostati na tako netransparentnom tržištu - rekao je Divjak.

Ekonomski analitičar Damir Miljević rekao je da je Vlada pokazala da ne priznaje Ustav RS u kojem piše da postoji državno vlasništvo kojim upravlja Vlada.

- U ovom slučaju ne radi se o upravljanju nego o tipičnom ponašanju vlasnika. To je ključni problem, jer se Vlada ne ponaša kao upravnik državnog vlasništva nego kao vlasnik, iako je državni kapital vlasništvo svih nas - rekao je Miljević.

Promena oblika poslovanja iz akcionarskog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću u slučaju „Gacko", kaže, samo može da znači da nešto iza toga stoji, o čemu možda najbolje govori činjenica da je Banjalučka berza izgubila milijardu KM, a akcije ČEZ porasle za milijardu evra, iz čega je jasno ko dobija, a ko gubi potpisivanjem takvog netransparentnog ugovora.

Bivša ministarka finansija RS Svetlana Cenić takođe je oštro kritikovala ugovor sa ČEZ ističući kako „niko nema pravo da bez analize, javne rasprave i pitanja akcionara ulazi u ovakve dilove".

- Vlada spektakularno hapsi pet žena u slučaju licitacije i one su sada u katastrofalnim uslovima u pritvoru, a u isto vreme se dešava ovakav skandal i na berzi i sa Elektroprivredom RS. Znači, pažnju javnosti trebalo je odvući na licitacije kako bi se zataškali ugovori sklopljeni za RiTE „Gacko" i „Ugljevik" - istakla je Cenićeva. Prema njenim rečima, napravljena je velika šteta, koja se neće otkloniti u kratkom roku, a među investitorima je posejano nepoverenje.

Pomoćnik ministra privrede, energetike i razvoja Milorad Živković rekao je da bi bez ulaska strateškog partnera budućnost RiTE „Gacko" bila loša.

- Republika Srpska je kao većinski akcionar želela da sačuva svoj interes, a kapital učini atraktivnijim. Na taj način biće sačuvani i interesi malih akcionara. Svi dosadašnji pomaci kapitala na berzi kao i vrednost kapitala u RiTE „Gacko" rezultat su pregovora Vlade sa velikim strateškim partnerom kao što je ČEZ - rekao je Živković. On je ipak na kraju priznao da ugovor sa ČEZ nije bio transparentan, ali da dostupnost javnosti „nije uvek garant za uspeh određenih projekata", navodeći kao primer neuspeh projekta gradnje HE „Buk Bijela".

Ministar Rajko Ubiparip optužuje Banjalučku berzu

Ministar privrede, energetike i razvoja RS Rajko Ubiparip saopštio je juče da će RiTE „Gacko" pravno opstati i nakon unosa imovine u „Nove elektrane RS", s tim što će se preregistrovati u finansijski holding, tako da će svi sadašnji akcionari RiTE ostati i dalje akcionari koji će imati svoje predstavnike u organima upravljanja u NERS.

Ministar je optužio Banjalučku berzu da je u dva navrata skidanjem akcija RiTE „Gacko", a potom i RiTE „Ugljevik" sa berze, unela pometnju i uznemirenost kod malih akcionara-investitora i stvorila sumnju u regularnost poslovnih poteza EP RS.

U saopštenju koje je, kako je Ubiparip naveo, usledilo nakon učestalih natpisa u štampi o slučaju „Gacko", ističe se da je izbor ČEZ za strateškog partnera proizašao iz potrebe osposobljavanja RiTE za buduće poslovanje.

- U slučaju da se ne obezbede velike investicije, pretila je i obustava rada u RiTE. Preostali životni vek preduzeća je 15 godina, a zalihe uglja na postojećim kopovima su dovoljne za četiri-pet godina. Potrebna sredstva za ulaganja u RiTE su ogromna što ovo preduzeće i EP RS ne mogu samostalno obezbediti - navodi Ubiparip i naglašava da je sve to opredelilo Vladu da potraži strateškog partnera kao što je ČEZ.

- Ministarstvo je ubeđeno da je postignuti dogovor sa ČEZ utemeljen na zakonu i ispravan put obezbeđenja velike investicije u kojoj je najveći rizik na ČEZ i da to čini izvesniju budućnost i ukupno povećanje energetske sposobnosti RS. Alternativa ovome bio bi prekid ovog poslovnog aranžmana, što bi dovelo do krajnje neizvesne sudbine RiTE „Gacko" u budućnosti - ističe Ubiparip.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.