Vlada RS: Presuda Karadžžiću ne doprinosi pomirenju

Izvor: Blic, 25.Mar.2016, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada RS: Presuda Karadžžiću ne doprinosi pomirenju

Vlada Republike Srpske saopštila je danas da je prvostepena presuda Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu protiv bivššeg predsednika RS Radovana Karadžžića "primarno politički utemeljena i motivisana, i da, kao takva, ne doprinosi pomirenju i jačanju poverenja između naroda i građana na prostoru bivše Jugoslavije".

U saopštenju nakon posebne sednice entitetske vlade se ističe da prvostepena presuda Karadžžiću predstavlja presudu protiv pojedinca, a ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kolektiviteta, i odlučno se odbacuje bilo kakva mogućnost zloupotrebe te presude u smislu osporavanja ili dovođenja u pitanje RS i njenih institucija.

Nakon ššto je na posebnoj sednici razmatrana usmena informacija o prvostepenoj presudi Karadžžiću, Vlada RS je pozvala sve političke aktere u BiH da svojim izjavama i postupcima, kako se navodi, ne doprinose daljoj politizaciji te prvostepene presude i daljem produbljenju nepoverenja između naroda i građana u BiH, prenosi Fena.

(UŽIVO) HAŠKA PRESUDA Vlada Srbije: Nećemo dozvoliti da upiru prstom u nas zbog Karadžića

Vlada RS-a je pozvala građane RS na, kako piše u saopštenju, dostajanstvo, kao i da se uzdržže od bilo kakvih aktivnosti kojima bi bili naruššeni javni red i mir u RS.

Vlada RS je još jednom potvrdila stav da sve osobe, bez obzira na nacionalnu pripadnost, za koje postoji osnovana sumnja da su na bilo koji način učestvovale u izvrššenju bilo kojeg krivičnog dela, a posebno krivičnog dela ratnog zločina tokom rata na prostoru bivšše Jugoslavije, treba da budu procesuirane u nadležžnim domaćim ili međunarodnim pravosudnim organima.

Vlada RS najavljuje i da će, u granicama svojih ustavnih i zakonskih ovlaššćenja i mogućnosti, pružžiti svu neophodnu pomoć timu odbrane Karadžžića u procesu pripreme i realizacije žžalbenog postupka.

Obavezala je i Centar RS za istražživanje rata, ratnih zločina i tražženje nestalih lica da u punom kapacitetu sarađuje s timom odbrane na prikupljanju i obradi činjenica koje će biti koriššćene u žžalbenom postupku.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.