UDARIO TUK NA LUK Sukob Vlade RS i RiTE Ugljevik zbog direktorske fotelje

Izvor: Blic, 06.Jul.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UDARIO TUK NA LUK Sukob Vlade RS i RiTE Ugljevik zbog direktorske fotelje

Vlada RS naložila je hitno zakazivanje vanredne sednice Skupštine akcionara Rudnika i termoelektrane „Ugljevik“ s ciljem razrešenja dužnosti predsednika i dva člana Nadzornog odbora ovog preduzeća, zbog toga što su, kako je obrazloženo, za izvršnog direktora RiTE imenovali drugorangiranog kandidata.

Na vanrednoj Skupštini akcionara, zakazanoj za 21. jul, trebalo bi da budu razrešeni predsednik NO, Dragiša Maksimović, te članovi Borivoje Vujačić i Miladin Gavrić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Zaključak kojim se traži njihovo razrešenje Vlada je donela 26. maja, nakon što je prihvatila mandate koje su joj još 2013. godine stavili na raspolaganje.

U obrazloženju Odluke o razrešenju tri člana NO RiTE imenovanih ispred preduzeća „Elektroprivreda RS“, koja će se naći na Skupštini akcionara, navedeno je da oni nisu dosledno zastupali interese „Elektroprivrede“.

- Konkretno, NO preduzeća je ignorisao izveštaj Komisije za izbor članova uprave preduzeća od 17. maja, tako što je mimo njega kao i principa utvrđenih Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima RS imenovao drugorangiranog kandidata na mesto izvršnog direktora za ekonomsko – finansijske poslove - navodi se u odluci.

Skupštinu akcionara zakazao sud

Problemi u vezi sa funkcionisanjem Nadzornog odbora RiTE „Ugljevik“ traju već duže vreme, a upravo zbog toga ovu sjednicu nije zakazao NO, već sud.

Direktor RiTE „Ugljevik“ Đorđe Popović rekao je za CAPITAL da je ova sednica zakazana na osnovu rešenja Okružnog privrednog suda u Bijeljini, a na zahtev ministra industrije, energetike i rudarstva RS, Petra Đokića, s obzirom na to da se članovi NO nisu mogli dogovoriti u vezi sa održavanjem njihove sednice na kojoj bi zakazali Skupštinu akcionara.

On je istakao da je problem nastao nakon što su ova tri člana NO imenovala drugorangiranog kandidata Radu Petričevića, za izvršnog direktora za ekonomsko – finansijske poslove, umesto Milijana Jovanovića, koji se od februara nalazi na toj funkciji u svojstvu vršioca dužnosti i koji je bio prvorangirani nakon konkursa.

Pojasnio je da je kompletna uprava RiTE „Ugljevik“ promenjena u februaru i da su oni tada bili u v.d. mandatu, nakon čega je sprovedena konkursna procedura i svi oni su imenovani za direktora i izvršne direktore osim Jovanovića koji se i sada nalazi u v.d. mandatu, dok se odluka NO o imenovanju drugog kandidata na ovu funkciju nalazi na sudu.

- Sud će odlučiti da li je NO postupio zakonito ili ne kada je imenovao drugorangiranog kandidata za izvršnog direktora, a nisu imali racionalno objašnjenje za to. Jovanović, koji je bio prvorangirani, će biti vršilac dužnosti sve do okončanja sudskog postupka - rekao je Popović.

Trećerangirani na listi

On je istakao da je vrlo upitno i to što se za ovu funkciju kandidovao i član NO Miladin Gavrić koji je na listi bio trećerangirani.

- To je, po mom mišljenju, bio veliki sukob interesa - istakao je Popović.

Kazao je da direktor može, u skladu sa statutarnim ovlašćenjima i ukoliko smatra da je odluka nekog od organa upravljanja preduzeća nezakonita, vratiti dokument tom organu da ga ponovo razmotri u roku od 30 dana, što je on i učinio.

Statut

- S obzirom na to da taj NO nije uspio da se sastane u poslednja 2 meseca, uputio sam sudu zahtev za ocenu zakonitosti njihove odluke.

Sve dok se taj postupak ne završi, prema našem Statutu, na funkciji izvršnog direktora ostaje onaj ko je bio do sada - kazao je Popović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.