U RS do kraja sedmice povoljni uslovi za rad u polju

Izvor: Blic, 14.Jun.2016, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U RS do kraja sedmice povoljni uslovi za rad u polju

Agrometeorološki uslovi u Republici Srpskoj omogućili su intenzivan razvoj prolećnih useva kukuruza, suncokreta i soje, a do kraja sedmice prognoziraju se povoljni uslovi za rad u polju, navodi se u biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema oceni stručnjaka, ozima pšenica je za sada u dobrom stanju, dok se žetva ječma očekuje u drugoj polovini juna.

Padavine protekle sedmice dobro su došle svim poljoprivrednim kulturama i popravile su zalihe vlage >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u dubljim slojevima zemljišta.

Agrometeorolozi navode da je česta pojava kiše, praćena gradom i olujnim vetrom, uticala da u pojedinim proizvodnim područjima ozima žita polegnu.

Padavine su odgovarale i za razvoj biljnih bolesti čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, u pojedinim zasadima jabuke registrovano je prisustvo bakteriozne plamenjače i pepelnice.

Na vinovoj lozi stvorili su se povoljni uslovi za razvoj plamenjače i sive truleži.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.