Izvor: Blic, 18.Sep.2016, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicija duga pola veka: Završen reli "Sutjeska 2016"

Na Tjentištu je danas završen Auto reli "Sutjeska", tradicionalno takmičenje automobilista započeto pre 50 godina, koje je ove godine okupilo 70 vozača iz BiH i Srbije.

Takmičari su bili podeljeni u grupu "sprint", u kojoj je trijumfovao Ivica Malić, vozač Sportskog auto-kluba "Komotin" Jajce i nešto lakšu grupu "turist" u kojoj je najbolji bio Vučko Bašić iz trebinjskog Auto-moto društva "Hercegovina".

- Rado dolazim na Sutjesku, jer imam veliki broj prijatelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od Trebinja do Sarajeva. Uz sportski deo, ova manifestacija ima veliki kulturni značaj - rekao je Malić, koji je trijumfovao sa vozilom "sitroen ax gti".

U obe grupe vozilo se u više klasa, a novina je i da se ove godine prvi put vozio auto-slalom u mestu Vrba na putu Tjentište-Gacko. Reli se sastojao iz ocenske vožnje, te ispita tačnosti i spretnosti i testa o poznavanja saobraćajnih propisa.

Nagrade najboljim takmičarima uručio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

- Žao mi je što reli nije dostigao onaj bivši sjaj, kada je ovo bila masovna manifestacija koja je okupljala ljubitelje automobila iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali sam ubeđen da su organizatori na dobrom putu da to ostvare - naveo je Trninić.

On je istakao da reli doprinosi i promociji prirodnih ljepota Nacionalnog parka "Sutjeska", a za magistralni put od Foče do Tjentišta, koji je zbog nedovoljne širine kolovoza i brojnih krivina i neravnina po putu, opasan za saobraćaj, naveo je da je u planu njegova obnova.

- Javno preduzeće `Putevi Republike Srpske` ima u planu rehabilitaciju ovog puta, a u dugoročnim planovima ja sam ubeđen da će se raditi novi put i da će nekada doći na red brza cesta prema Trebinju - rekao je Trninić.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da su takmičari ove godine podeljeni u dve grupe, da bi se "obični" vozači, svrstani u grupu "turist", odvojili od vozača sa sportskim automobilima.

- Vozači iz grupe `sprint` vole veću brzinu i oni su spretniji i sposobniji od nas običnih vozača, ali mi njih često pobedimo u testu i raznim ispitima tačnosti - rekao je Babić.

On je napomenuo da postoji niz mera kojima nadležne institucije mogu da poprave bezbednost u saobraćaju, a jedna od njih je i stalno podsećanje učesnika u saobraćaju na poštovanje svih propisa, što je, pored ostalog, i svrha relija.

Ovaj reli se za vreme bivše Jugoslavije održavao povodom Dana borca, 4. jula.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.