Izvor: Blic, 08.Okt.2016, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki peti zaposleni u BiH radi za stranog poslodavca

Strana preduzeća u BiH godišnje zarade više od 2,2 milijarde KM, što je čak 17,5 odsto njihovog ukupnog prometa.

Prema podacima državne Agencije za statistiku, u BiH posluje 388 preduzeća koja su u većinskom stranom vlasništvu. Najviše ih se bavi prerađivačkom industrijom i trgovinom, a ukupno zapošljavaju 57.770 radnika. To, praktično, znači da je u ovim firmama zaposlenje našla skoro petina celokupne radne snage u BiH, a čine 12,2 odsto od ukupnog broja poslovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << subjekata sa 20 i više zaposlenih.

Zvanična statistika pokazuje da su strana preduzeća u BiH tokom pretprošle godine ostvarila promet od 12,4 milijarde, od čega je za troškove zaposlenih otišla milijarda KM.

Ekonomisti ističu da je reč o firmama koje su zdravi deo ekonomije BiH koja kuburi sa velikom nelikvidnošću.

– Ova preduzeća vode računa o svim elementima poslovanja, zbog čega i ostvaruju prilično visok profit. Uredno izmiruju svoje obaveze prema državi i radnicima, a u proseku imaju oko 150 zaposlenih, Poslujući sa njima opstaju i mnogi dobavljači iz BiH. Domaćoj privredi doprinose plaćajući poreze i doprinose, dok redovnom isplatom plata utiču na rast kupovne moći građana - kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće “Bema”, čiji su vlasnici Slovenci, kaže da ovo preduzeće zapošljava 1.250 radnika.

- Nemamo dugovanja ni prema radnicima, ni prema državi, ali je činjenica da poslujemo u teškim uslovima nesređene carinske i monetarne politike. Za rešavanje problema potreban je kud i kamo veći angažman kako entitetskih, tako i državne vlasti – ističe Umičević.

A u kolikom je problemu domaća privreda svedoče podaci da je ukupan dug za poreze i doprinose u RS krajem prošle godine iznosio je oko 1,5 milijardi, dok se ovaj dug u FBiH popeo se na 3,5 milijardi KM.

Za 3 meseca 31 stečaj

U BiH je u prvom tromesečju ove godine pokrenuto 60, a okončan 31 stečajni postupak, dok je otvoreno 213 likvidacionih postupaka. Podsećanja radi, od 2004. do kraja 2014. godine u RS je bez posla ostalo 60.259 radnika iz 381 preduzeća koja su završila u stečaju.

U BiH je i puno firmi koje nemaju imovine, ne obavljaju nikakvu  delatnost, niti plaćaju poreze i doprinose, zbog čega se popularno nazivaju “spavajućim subjektima”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.