Stabilan mir, nestabilna država

Izvor: Blic, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilan mir, nestabilna država

BANJALUKA – Dejtonski mirovni sporazum doneo je mir na prostore BiH i to je činjenica oko koje nema spora. Ipak, 12 godina kasnije, predstavnici Bošnjaka i Hrvata naroda veruju da je on kočnica daljeg napretka države, dok u RS smatraju da mora ostati okosnica budućeg uređenja BiH.

Pravnik Miroslav Mikeš smatra da je u proteklih 12 godina Dejtonski sporazum menjan i tumačen na različite načine i da je to glavni razlog političkih i pravnih razmirica u zemlji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

„U RS su najpre pokušavali da dokažu da je BiH konfederacija koja se sastoji od dve države - FBiH i RS, dok su političari iz drugog entiteta tvrdili da se radi o unitarnoj državi. Odnos države i entiteta sada je mnogo drugačiji, što je i logično, jer država mora imati svoje ingerencije i entiteti ne mogu da budu jači. Sada konačno treba odrediti šta kome pripada, jer - kad se tu uvede red, mnogi problemi će nestati", smatra Mikeš. On ipak ne spori da je sporazum pretrpeo radikalne izmene i da su neke od njih rezultat direktnih nametanja dosadašnjih visokih predstavnika, neke su plod zrelog političkog sporazuma entiteta, a ima i onih koje nisu pravno valjane.

„Tako su nastale institucije koje nemaju ustavni osnov, poput Tužilaštva i Suda BiH, Obaveštajne službe, SIPA, Uprave za indirektno oporezivanje, Visokog sudskog i tužilačkog saveta.

Ne ulazeći u to da li je njihovo postojanje opravdano ili ne, činjenica je da država tako promenila svoju strukturu, naročito ako se zna da je u početku imala samo pet direktnih nadležnosti", ističe Mikeš.

On takođe smatra da RS sa sadašnjom pozicijom - izvršnom, zakonodavnom i sudskom vlašću i svojom policijom - ima dovoljno suvereniteta u BiH i ne treba da brine za svoju budućnost.

Sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić veruje da je Dejtonski sporazum udario temelje uređenja BiH i da se proteklih godina na njegovim tekovinama pokušava izgraditi funkcionalan sistem.

„Trebalo je graditi sistem koji bi što pre sanirao sve ratne posledice kroz koncept pomirenja i održivosti. Ipak, činjenica je da još neki ne shvataju da je država tri konstitutivna naroda i da će izgledati onako kako se oni dogovore. Zato je ključno pitanje za budućnost BiH reforma ustava jer će to biti odgovor na sva pitanja koja Dejton nije rešio, iako je dao okvire iz kojih ne treba izlaziti", smatra Simić.

I lider PDP Mladen Ivanić smatra da je sporazum „postavio temelje jedinog realno mogućeg političkog sistema za BiH i da je sve izvan toga bilo i ostalo problem".

„Dejton se menjao, doduše i pod pritiscima, ali dobrim delom i uz saglasnost domaćih aktera, a to pokazuje koliko je to živ dokument sa pozitivnim elementima. Dosadašnjim promenama nije se narušila njegova suština i verujem da će tako ostati, iako će u budućnosti biti turbulencija", kaže Ivanić.

U SDS, ipak smatraju da bi NS RS trebalo da preispita odluke kojima je izmenjen Dejtonski sporazum.

„Očigledno je da nas te izmene nisu unapredile, jer smo skoro došli u goru poziciju nego odmah posle rata. Problem je što ovaj dokument nije menjan slobodnom voljom, već uglavnom pod političkim pritiscima i prisilom", smatra lider SDS Mladen Bosić.

Istovremeno, predstavnici drugog entiteta uvereni su da sporazum treba staviti ad akta i krenuti sve ispočetka jer ovaj dokument nije utemeljio funkcionalnu državu.

„Jedan od nedostaka mirovnog sporazuma je dvoentitetsko uređenje BiH koje je od samog početka kamen spoticanja za ustavne promene. Dok se taj ključni deo ne reši BiH neće moći biti samoodrživa. Sada treba preći u evropsku fazu, odnosno Dejtonski sporazum staviti u arhivu i doneti novi ustav", kaže sekretar HDZ 1990 Draženko Primorac.

Slično tvrde i u Stranci za BiH, naglašavajući da se u praksi pokazalo da ovakav sistem ne funkcioniše i da je država preskupa.

„Neophodno je napraviti ustavne promene i stvoriti funkcionalnu državu sa normalnim građanskim uređenjem. Ako političari toga nisu svesni, onda je jedino rešenje da se Dejton sprovede do kraja", kaže poslanik SBiH Sadik Bahtić.

Lukić: Sporazum nije primenjen do kraja

Bivši član jugoslovenske delegacije iz RS na pregovorima u Dejtonu Vladimir Lukić kaže da mnogi žele da Dejtonskom sporazumu „nađu sto mana" i da kažu da je samo bio mirovni. Međutim, to, po njegovom mišljenju, nije tačno jer je reč o složenom i studioznom projektu, koji nije ni primenjen do kraja.

„Ubeđen sam da je Dejton odigrao određenu ulogu i da je mogao dati mnogo više da smo mu iskreno pristupili, umesto što smo se optuživali i međusobno ukidali. BiH može opstati samo sporazumom sva tri naroda, a ne nikakvim nametanjima", smatra Lukić, naglašavajući da niko ne treba potencirati unitarnu državu jer će tako RS isterati iz BiH. On smatra da je hrvatska strana ostala „delimično uskraćena", ali najviše zbog toga što su godinama bili „zamorče zagrebačke politike".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.