Izvor: BanjalukaLive.com, 06.Jan.2013, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećan Badnji dan!

Srpska pravoslavna crkva proslaviće danas Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista Božić. Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo. U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak, kome je Crkva dala poseban smisao. Na taj dan ujutro najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo badnjak, koji treba odsjeći sa tri udarca tako da padne na istok. Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu Opširnije... (http://www.banjalukalive.com/drustvo/srecan-badnji-dan.html)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI: Srećan Božić!

Izvor: JuznaSrbija.info, 07.Jan.2013, 02:52

Najradosniji praznik među svim praznicima, kod Srba je Božić. Praznuje se tri dana. Prvi dan Božića je uvek 7. januara. Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima, puca se iz pušaka i prangija i objavljuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja.

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.