Šokirana majka: U istom danu kćerku su mi dvaput uspavali i operisali joj krajnike

Izvor: Cafe.ba, 10.Mar.2015, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šokirana majka: U istom danu kćerku su mi dvaput uspavali i operisali joj krajnike

Ministarstvo zdravlja zatražit će očitovanje Uprave KBC-a Split o samostalnom radu specijalizanata anesteziologije, potvrdio je Josip Jagić, glasnogovornik Ministarstva.

”Ministarstvo podsjeća kako se organizacija rada u bolnicama mora odvijati u skladu sa zakonom”, poručio je Jagić.

Istodobno, nadležni u KBC-u Split, odnosno sanacijski upravitelj dr. Nikola Kolja Poljak i predsjednik Sanacijskog vijeća dr. Dušan Mandac nisu reagirali niti na ponovljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << upite. Riječ je, podsjetimo, o tome kako se manjak anesteziologa na Firulama i Križinama kompenzira na način da se specijalizanti, koji do polaganja specijalističkog ispita imaju odobrenje za samostalan rad samo kao liječnici opće prakse, raspoređuju na poslove za koje nisu kompetentni. Konkretno, mladi liječnici u operacijskim dvoranama anesteziraju samostalno, bez kontinuiralnog nadzora specijalista, a u dežurstvu na Križinama sami pokrivaju cijelu bolnicu, uključujući hitne operacije i reanimacije, piše Slobodna Dalmacija, prenosi “Net“.

Takva organizacija rada izravno utječe na zdravstvenu sigurnost pacijenata, posebice što se, kako je potvrđeno iz više izvora, specijalizanti nerijetko raspoređuju samostalno na poslove za koje još nisu ni prošli edukaciju propisanu Pravilnikom o specijalističkom usavršavanju. Specijalisti s Klinike za anesteziologiju već se godinama bune protiv takve prakse, s obzirom na to da ne mogu preuzeti odgovornost za specijalizanta koji nije fizički uz njih, a posebno upozoravaju na situaciju u ORL operacijskoj dvorani, gdje se zna dogoditi da djecu na operaciji krajnika zbrinjavaju i anesteziolog i ORL kirurg koji su specijalizanti. Potvrđuje to i sljedeća priča:

Nestručnost liječnika

”Početkom godine kćerka mi je bila na operaciji krajnika u splitskoj bolnici, i ‘zahvaljujući’ nestručnosti liječnika isti dan je, u razmaku od svega nekoliko sati, operirana i anestezirana dva puta. Kod nas nije bio problem u specijalizantu anesteziologije, nego u specijalizantu za bolesti uha, grla i nosa koji je iznimno loše obavio prvu operaciju”, priča Splićanka, koja je nazvala Slobodnu Dalmaciju upravo da svojim iskustvom potvrdi da su bolesnici u splitskom KBC-u, zbog loše organizacije kršenja propisa, uistinu ugroženi.

Majka pacijentice iznosi kako je nakon operacija došla u sobu kod kćerke, koja se žalila na nesnosnu bol. Sestra ih je, kaže, smirivala, govoreći da je to nakon operacije normalno, međutim kako se bol samo pojačavala inzistirali su na liječničkom pregledu.

”I pregled je pokazao kako je jedan krajnik uklonjen, dok je drugi bio samo načet. Hitno je morala na novu operaciju, koju je obavio šef odjela, i nakon toga je sve bilo u redu. Najgore je što mi uopće nismo znali tko ju je prvi put operirao. Odnosno, mislili smo da će zahvat obaviti liječnica specijalistkinja, s kojom smo razgovarali, da bi tek naknadno doznali da je kćerku operirao specijalizant. A kada smo tražili objašnjenje, rečeno nam je da su imali izvanrednu situaciju. No, nikakve izvanredne situacije ih ne mogu opravdati što se ovako igraju s pacijentima… Kćerka je, zbog svega što se događalo, doživjela pravu traumu”, zaključuje šokirana majka.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.