Savez za promene priprema zakonske izmene za pravosuđe: BiH Parlament da bira predsednika suda i glavnog tužioca

Izvor: Blic, 21.Okt.2017, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez za promene priprema zakonske izmene za pravosuđe: BiH Parlament da bira predsednika suda i glavnog tužioca

Parlament BiH biće nadležan za izbor glavnog tužioca i predsednika Suda BiH, dok u pravosudnim institucijama BiH neće biti mesta za sudije umešane u ratne zločine.

Ovo su samo neke odredbe iz predloga zakonskih izmena koje se tiču budućeg funkcionisanja pravosuđa BiH, a koje će do kraja godine u Parlamentarnu skupštinu BiH uputiti Savez za promene.

Okidač za ovaj predlog je oslobađajuća presuda Naseru Oriću, iako u SzP navode da već odavno analiziraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) kojeg, po njihovom mišljenju, treba menjati.

- Predložićemo šire zakonske izmene, a ne samo problem koji smo imali u pravosuđu BiH koji se direktno tiče Orića, jer smatramo da tako možemo dobiti širu podršku u parlamentu. Nije moguće, pre svega, da bude sudija neko za koga postoji sumnja da je učestvovao u ratnim zločinima ili da ima kriminalnu prošlost. Takođe, potrebno je definisati jasne kriterijume za utvrđivanje disciplinske odgovornosti – kaže poslanik NDP Momčilo Novaković.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu BiH Šemsudin Mehmedović kaže da je reč o vrlo ozbiljnom predlogu Saveza za promene, koji je voljan da razmotri. Ipak, u startu izražava sumnju da bi predlog, po kome bi se prvi ljudi pravosuđa BiH birali u parlamentu, mogao da dobije potrebnu podršku.

- Time bi imali goru situaciju nego sada, jer bi o tome odlučivala jedna strana iz RS, a druga iz Federacije BiH i to onda ne bi dovelo ni do čega. Sudstvom, tužilaštvom i VSTS se treba ozbiljno pozabaviti, ali ne na ad hok način. Spreman sam da učestvujem u iznalaženju rešenja, ali nisam za to da svako od nas ima svoju istinu. Istina je jedna, a u svemu tome nama treba profesionalno pravosuđe i tužilac rastrećen bilo kakvih političkih uticaja – kaže Mehmedović.

Istovremeno, iz SNSD poručuju da će biti vrlo politički oprezni prema predlogu koji u parlament BiH uputi Savez za promene, jer su u Savezu „poslednje tri godine imali izuzetno korektan koalicioni odnos sa SDA“.

- Svaki put su na različite načine podržavali politiku Bakira Izetbegovića u zajedničkim institucijama, a ignorisali stavove institucija RS, zbog čega ćemo biti oprezni. Ako imaju politički kapacitet i dobronamernu političku ideju, onda bi prvo trebalo da sve analiziraju institucije RS i da oni onda, na osnovu stavova iz RS – postupaju. SNSD će podržati svaku incijativu koja ima podršku institucija RS – kaže šef poslaničkog kluba SNSD u parlamentu BiH Staša Košarac.

On ujedno zamera predstavnicima SzP zašto se nisu odazvali na sastanak kod predsednika RS Milorada Dodika na kojem se upravo sa predstavnicima udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata razgovaralo o potrebnim promenama u pravosuđu BiH.

- Ovo što sada predlažu se može posmatrati i kao neka vrsta politikanstva SzP, jer je upravo sastank kod predsednika RS bila prava prilika da se o svemu razgovara i zauzme jedinstven stav – zaključuje Košarac.

Predlog DF

Iz DF Željka Komšića poručuju da i oni pripremaju izmene Zakona o VSTS.

- Pripremamo predlog kako bi se odvojilo da sudije biraju sudije, a tužioci tužioce. Predlažemo i da mandat predsednika i zamenika predsednika VSTS traje godinu dana i da za to vreme ne mogu obavljati funkcije u pravosuđu. Predlog po kome bi se glavni tužilac i predsednik Suda birali u parlamentu BiH nije toliko sporan. Možda je čak i bolje da se tako biraju, jer će onda odgovarati parlamentu za rad, koji će ih moći onda i smeniti – kaže poslanik DF Damir Bećirović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.