STIŠAVA SE NAJLEPŠA MUZIKA ZA UŠI U Hercegovini sve manje novorođenčadi

Izvor: Blic, 13.Feb.2017, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STIŠAVA SE NAJLEPŠA MUZIKA ZA UŠI U Hercegovini sve manje novorođenčadi

Hercegovina se već godinama suočava sa značajnim padom nataliteta što govori činjenica da se na jugu svake godine izgubi jedno školsko odeljenje dece.

Ovog januara samo u Trebinju su umrle 63 osobe, uglavnom, srednje životne dobi, dok je rođeno dvadesetak beba. Broj novorođenčadi je isti, kao i januara 2016. ali je broj umrlih za četvrtinu veći.

- Demografska slika je poražavajuća i u odnosu na broj rođenih u 2016. godini umrlih je bilo više za 83 – >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Vaso Čihorić, matičar u gradskoj upravi.

Ni ranije godine na jugu Hercegovine nisu bile ružičaste u demografskom smislu pa su tokom 2015. u knjige umrlih upisane 422 osobe, a rođeno je 355 dece. Godinu ranije u Trebinju su umrle 452 osobe, a upisano je 382 novorođenčadi.

Kao uzroke što rode zaobilaze jug RS lekari navode nezaposlenost, kasno stupanje u brak, ali i sterilitet.

- Svaki peti do šesti par ima problema sa reproduktivnim zdravljem – navodi Srdan Lugonja, načelnik trebinjske ginekologije.

U Nevesinju je prošle godine umrlo 146 Nevesinjaca, a na svet je došlo duplo manje beba. I Gacko je u ovu, kao i prošlu godinu, ušlo sa negativnim prirodnim priraštajem. U 2016. godini rođeno je 77 beba, a umrlo 94 Gačana.

Da je decembar i januar vreme kada se više umire u Hercegovini  zapazio je i hercegovački novinar i književnik Šćepan Aleksić.

U autorskom tekstu „Vreme umiranja“ on navodi da u ovim mesecima „ima po tri, četiri ili pet smrtovnica u istom danu i u istom gradu.

- Premnogo je to za malu Hercegovinu - zaključuje Aleksić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.