Izvor: Blic, 09.Nov.2016, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„SRPSKA DA SE ZAMISLI“ Bakir Izetbegović u Briselu napao Banjaluku

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović optužio je u Briselu Republiku Srpsku da je referendumom prekršila ustavni poredak BiH.

U obraćanju Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Izetbegović je govorio o „populistima“ u EU, a potom je povukao paralelu sa takvim snagama u RS koje su „referendumom flagrantno prekršile odluke Ustavnog suda, dovele u pitanje ustavni poredak, prekršile Dejtonski mirovni sporazum, i učinile ozbiljnu pretnju bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i stabilnosti BiH“. Obećao je da će BiH u narednih 18 meseci ispuniti upitnik Evropske komisije, ubrzati provođenje Reformske agende, te usvojiti potrebne strategije.

-Moj predlog je da se sva ustavna pitanja razmatraju tek u okviru otvaranja poglavlja za pregovore o članstvu. Šire ustavne reforme, koje izlaze iz okvira provedbe presude „Sejdić – Finci“, nisu ni poželjne ni izvodljive u ovom trenutku – rekao je, između ostalog, Izetbegović.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić nije želeo da komentariše izlaganje Izetbegovića.

Član Glavnog odbora SNSD Rajko Vasić za „EuroBlic“ kaže da je za Srpsku najvažnije da pažljivo čita briselske trendove i Bakirove i sarajevske višeslojno umotane poteze, te da se sprema za izbore 2018, jer će to biti „najpresudniji izbori za njenu samostalnost, pa i za opstanak“.

-Ako izuzmemo klasične otomanske laži, behar i sevdah, koje je Bakir odneo u Brisel, da 80 odsto građana želi da BiH bude član EU i NATO, ostalo štivo je znakobitno. Zbog toga RS treba dobro da se zamisli. On predlaže da se ne ide u ustavne promene, pa ako baš i ne mora, u „Sejdić – Finci“, samo da se malo zadovolje Hrvati. Jasno je da želi da iskoristi SzP do krajnjih granica, ne stavljajući ga pred ono što oni ne bi mogli da prihvate. I ostavljajući vremena da se na neki drugi način sruši Srpska. Stoga procenjujem da sve karte baca na sudstvo i Ustavni sud, na pomoć Brisela kod unitarizacije, kroz pristupna uslovljavanja – zaključuje Vasić.

Rasprava s Hrvatima

Izetbegović je bio zasut pitanjima hrvatskih evroposlanika o hapšenjima u Orašju, dešavanjima u Stocu i o položaju Hrvata.

- U BiH je smenjen glavni tužilac, on je bio Bošnjak. U slučaju Orašje postupajući tužilac je Hrvat, v.d. glavnog tužioca je Hrvatica. Radi se o navodnim zločinima Hrvata nad Srbima. Na čelu policijske agencije koja je provela hapšenje je Srbin, a onda se Zagreb pita da li Bošnjaci žele pokvariti odnose sa Hrvatskom - rekao je Izetbegović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.