Izvor: Blic, 12.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenja ni na vidiku

BANJALUKA - Predstavnici većine stranaka u BiH obavili su pojedinačne konsultacije sa OHR povodom priprema za nastavak razgovora o ustavnim promenama u BiH, ali se rešenje deblokade tog procesa za sada ne nazire. U OHR ne žele da otkrivaju detalje, a stranački predstavnici tvrde da je cilj razgovora prvenstveno bio da se „ispita teren" i saopšte mišljenja o nastavku pregovora.

„Mislim da u OHR nemaju rešenje za deblokadu razgovora i sve varijante su i dalje u igri, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pa čak i rasprava o propalom aprilskom paketu. Nismo dobili nikakav novi predlog, samo smo razmenili mišljenja i pojasnili zašto smo podržali raniji paket ustavnih promena. Sada je situacija mnogo gora i dobro ćemo razmisliti da li ćemo podržati ono što smo pre prihvatali", kaže lider SDS Mladen Bosić.

Mada je predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović prošle sedmice saopštio kako je OHR pripremio novi predlog ustavnih promena u BiH, predstavnici stranaka tvrde da tokom razgovora u OHR nisu dobili nikakav dokument.

„Nemam nikakav novi predlog pred sobom i mislim da je OHR više sprovodio konsultacije. Moj stav je: ili aprilski paket ili sve ispočetka, ali mislim da će biti vrlo teško doći do nečega sadržajnijeg u odnosu na aprilski paket. Treća opcija je i aprilski paket uz daljnja uslovljavanja, ali u tome ne želim da učestvujem", kaže predsednik PDP Mladen Ivanić.

Lider SDA Sulejman Tihić, koji bi o ustavnim promenama sutra trebalo da razgovara sa visokim predstavnikom Kristijanom Švarc-Šilingom, američkim ambasadorom Daglasom Meklhejnijem i šefom delegacije Evropske komisije u BiH Dimitrisom Kurkulasom, očekuje da bi zajednički sastanak političkih lidera mogao da usledi iduće sedmice. Tihić je ocenio da bi bilo dobro usvojiti prvu fazu ustavne reforme, pa tek onda preći na razgovore o drugoj fazi.

„Ovo što radi visoki predstavnik, EU i Amerika vidim kao drugu fazu i smatram da prethodno treba usvojiti prvu", rekao je Tihić, tvrdeći da je sa liderom SNSD Miloradom Dodikom načelno dogovorio usvajanje aprilskog paketa uz redukovano entitetsko glasanje i poseban status za Srebrenicu. Međutim, SNSD je juče demantovao Tihićeve tvrdnje, navodeći da „Dodik nikada nije dao pristanak na navodni papir i paket unitarističkih i centralističkih promena koje je Tihić uvrstio u moguće sarajevske čaršijske ideje".

SBiH: Aprilski paket propao

Potpredsednik Stranke za BiH Beriz Belkić kaže da je njegova stranka stalno otvorena za razgovore o ustavnim promenama, ali da i dalje smatra da bi bilo najbolje da se otvori proces razgovora u kojima će učestvovati i javno mnjenje, eksperti, političari i međunarodna zajednica. „Aprilski paket za nas nije prihvatljiv, smatramo da je to pitanje završeno i da ga ne treba ponovo otvarati", rekao je Belkić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.