RAZAPET IZMEĐU STVARNOSTI I LOJALNOSTI Gradonačelniku godi podrška opozicije, ali brani loše poteze prethodnika

Izvor: Blic, 01.Feb.2017, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAZAPET IZMEĐU STVARNOSTI I LOJALNOSTI Gradonačelniku godi podrška opozicije, ali brani loše poteze prethodnika

Zaštitu gradske imovine ozbiljno su shvatili i odbornici opozicije, pa se skoro čitav aktuelni čas Skupštine pričalo samo o „milionskim malverzacijama“.

Najglasniji su bili lideri opozicije - Predrag Vulin (SDS), Zoran Talić (NDP) i Vladimir Mirošljević (NDP).

Na jučerašnjoj šestoj Skupštini podsetili su na slučajeve sa zemljištem Poljoprivredne škole, poslovnim prostorom u Ulici Milana Tepića, zgradom Radničkog univerziteta, te na spor Grada i „Autoprevoza“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko parcele na kojoj se nalazi Muzej savremene umetnosti RS.

- Ovaj slučaj je nedavno odlukom Ustavnog suda BiH ponovo vraćen na prvostepeno odlučivanje, pa će spor verovatno trajati još godinama, a Grad će morati dokazati da je to gradsko zemljište – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić, te podsetio da su iz arhive „nestali“ svi dokumenti o predmetu „Autoprevoz“.

Odbornici su gradonačelnika podržali i u nastojanju da ukaže na propuste zamenika republičkog prvobranioca Mirka Stojčinovića.

- Stojčinović je u sudskim i upravnim postupcima vezanim za gradsku imovinu propustio da uloži žalbe. Takođe se bez znanja Grada odrekao tužbe protiv „Binga“ u sporu vrednom 20 miliona KM – rekao je Vulin, te pitao Radojičića šta će Grad uraditi da se ubuduće ne dešavaju ovakve stvari, a za navedene afere optužio je „prethodnu gradsku administraciju“.

Da Radojičićevi prethodnici nisu bili naručito aktivni u odbrani interesa Grada, na svoj način je ukazao i Zoran Talić (PDP).

- Ovo je prvi put u devet godina otkad sam ja u Skupštini, da je gradonačelnik jasno pozicionirao problem oko gradskog zemljišta, te uputio dopis ministarstvu. Mislim da je to dobar potez i da treba poraditi na rešenjima ovih problema, kako se bi se izbegle ovakve malverzacije – rekao je Talić, inače jedan od najglasnijh kritičara vlasti.

On je postavio je pitanje dokle je stigla izrada registra gradskih nekretnina, tvrdeći da se mora znati šta je u vlasništu Grada, kako bi se zaštitila imovina  i sprečile malverzacije.

Iznenađujuću podršku opozicije Radojičić je prokomentarisao pragmatičnim razlozima.

- Odbornici opozicije sada koriste priliku da brane imovinu grada, jer mi se to čini politički korisno. A što se tiče optužbi na račun predhodne administracije, neka budu malo praznici, pa ćemo na svaki pojedinačni slučaj adekvatno odgovoriti – rekao je Radojičić, odgovarajući na pitanje novinara kako komentriše prozivke ne račun bivše vlast, s obzirom na to da je SNSD u Banjaluci na vlasti skoro 20 godina.

Odlučuje Narodna skupština

Predrag Vulin se interesovao šta je Radojičić, u vezi sa pravobranilaštvom, dogovorio sa ministrom pravde Antonom Kasipovićem. Radojčić mu je odgovorio da će o sudbini Mirka Stojčinovića odlučiti Narodna skupština RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.