Predizborno ZAHUKTAVANJE u Gradiški: SDS traži put do starih pozicija

Izvor: Blic, 02.Mar.2018, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborno ZAHUKTAVANJE u Gradiški: SDS traži put do starih pozicija

Opštinska organizacija SDS u Gradiški koju su, nakon lokalnih i prethodno parlamentarnih izbora zadesili krupni kadrovski i stranački potresi, ambiciozno ulazi u novi predizborni ciklus.

Mirko Samardžija, predsednik OO SDS koji je na toj poziciji nasledio Đorđa Krčmara, od nedavno člana DNS, ne vidi poseban problem u odlasku dela članstva, među kojima je troje odbornika i više članova najužeg rukovodstva. Podsećamo, ovu stranku su pored Krčmara i odbornika Saše Lazića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << klub ove stranke u lokalnom parlamentu napustili su i Vanja Stojnić i Vujadin Miljić koji su trenutno nezavisni odbornici.

Od uticajnijih bivših članova SDS koji su političku sreću potražili u drugim partijama, većinom u taboru Marka Pavića i Dane Maleševića  su Boško Puljarević, Milorad Đukić, Nedeljko Barać, Darko Paspalj, Rade Petrović, Mirko Danilović, Aleksandar Sarajlić, Rade Majstorović…

Komentarišući odlaske iz SDS, Samardžija smatra da je na sceni „opšti trend kupovine poslanika nakon parlamentarnih izbora 2014. godine, nastavljen na lokalnom nivou”.

- Tako je i u Gradiški došlo do kupovine kompromitovanih odbornika, koji su sledeći lične interese prodali svoj mandat. Nijedan odbornik koji je napustio SDS ali i druge opozicione stranke, nije nastavio opoziciono delovanje, nego se priklonio strankama u vlasti – naglašava Samardžija.

On smatra da SDS u Gradiški, posle gubljena Kluba odbornika i oslonca na samo dva od pet izabranih odbornika na lokalnim izborima, nije izgubio politički uticaj i snagu. Uveren je da će to biti praktično iskazano na izborima ove godine, za šta se, tvrdi Samardžija, intenzivno priprema.

- Opštinska organizacija gradiškog SDS se transformisala. U potpunosti je obnovljen rad i osveženi redovi aktiva mladih i žena. Na predsedničkoj poziciji imam potpunu podršku odbora i vrha stranke – uverava Samardžija. Tvrdi da njegovoj političkoj partiji pripada drugo mesto po brojnosti članstva i uticaju u gradiškoj opštini.

On posebno naglašava promene delom uslovljene odlascima ili isključenjima pojedinih članova odbora, u smislu podmlađivanja stranačkih redova.

- Akcenat stavljamo na mlade, stručne, školovane, vredne i nekompromitovane osobe koji poštuju statut i program stranke, koji su lojalni bez insistiranja na ličnim interesima – kaže on. Ističe da trenutno rade na izboru potrencijalnih kandidata za poslanike u NS RS.

U političkim kuloarima se sve češće, kao mogući kandidati pominju upravo Mirko Samardžija i Zoran Latinović, bivši načelnik Gradiške. Odgovor na to pitanje, kažu u SDS-u, za sada ne može biti konkretan zato što će o kandidatima odlučiti mesni odbori. Nakon te faze, OO SDS će doneti konačnu odluku o kandidatima za poslanike u NS RS.

Razlozi razlaza

Saša Lazić, bivši predsednik Kluba odbornika SDS koji je sada član DNS, kaže da on nije napustio stranku nego je isključen.

– Nisam se borio za lični interes nego za principe SDS kojeg sam stvarao, borio se za ovu stranaku ali moji stavovi nisu uvaženi. Precrtan sam i oteran na brutalan način – kazao je Lazić za „EuroBlic”.

Ostali, bivši članovi SDS koje Samardžija indirektno pominje smatraju da je problem nastao zbog isključivosti u stavovima lokalnog rukovodstva. Podsećamo, iz SDS je isključen i Slavko Dunjić, poslanik u NS RS, što je podstaklo grupu njegovih istomišljenika da krenu novim političkim putem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.