Povedimo računa o zagađenju Drine

Izvor: Blic, 18.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povedimo računa o zagađenju Drine

Udruženje sportskih ribolovaca „Drina" u Bratuncu upozorava da reci Drini preti ekološka katastrofa ako stanovnici koji žive u njenom okruženju ne povedu više računa da bi zaštitili njen biljni i životinjski svet.

Reku najviše ugrožavaju njene pritoke, kao rečica Križevica u koju se baca otpad i ispušta industrijski zatrovana voda iz pogona u Potočarima. U ovu rečicu, koja protiče kroz Srebrenicu i Bratunac, uključene su individualne kanalizacione mreže, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a poseban problem predstavlja plastična ambalaža koja se baca u korita pritoka koje donose sav otpad u Drinu.

Veliki broj šljunkara i stvaranje neprirodnih virova ugrožava riblju mlađ. Ribočuvar i jedan od zaljubljenika u sportski ribolov i prirodne lepote Drine Boban Filipović kaže da je potrebno hitno uraditi projekat prečišćavanja otpadnih kanalizacionih voda iz Bratunca i Srebrenice.

„Dok se ne preduzmu konkretne mere na levoj, ali i na desnoj obali Drine da se ova reka zaštiti i ne urede propisi između Srbije i Srpske, odnosno BiH, Drinom će put Zvorničkog jezera odlaziti tone otpada", rekao je Filipović, ukazujući na alarmantno stanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.