Vodeni talas prolazi kroz Zagreb

Izvor: B92, 18.Feb.2014, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodeni talas prolazi kroz Zagreb

Zagreb -- Vodeni talas iz Slovenije prolazi kroz Zagreb. Posledice će verovatno biti blaže od prognoziranih, iako će problema biti na području Velike Gorice i Siska.

Hrvatsku u četvrtak očekuje još jedan vodeni talas, prenose hrvatski mediji.

Na poplavljenim područjima i dalje je kritično. Ivanredno je stanje u Lipovljanima i Jasenovcu. Elementarna nepogoda proglašena je pak u Vrbovcu, Velikoj Gorici, Rugvici i Pokupskom. Preti i novi vodeni talas koji se sutra očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Slovenije.

Na području nizvodno od Zagreba, juče je najkritičnije bilo na području velikogoričke Čičke Poljane gde su dobrovoljna vatrogasna društva satima gradila zečje nasipe kako bi obranila mesto. Uz vatrogasce, u pripravnosti su Oružane snage, a stalno su u pripravnosti županijske službe zdravstva, Crvenog krsta i policije.

Raste i nivo vode u potoku Ribnica i Želin, pa se na stanje pripravnosti upozoravaju i meštani Ribnice, javlja HRT.

Vodeni talas na Savi spušta se prema Jasenovcu, gde će se sudariti s Unom. Kako bi Lonjsko polje moglo primiti dodatne količine vode, deo stanovnika iz 40-ak kuća u selima Trebežu, Bukovici, Plesnu i Kraljevoj Velikoj mogao bi biti evakuisan. Na nasipu kod brane Trebež kontrolisano će se ispuštati višak vode.

Zbog veoma teške situacije na poplavom ugroženim područjima, još 100 vojnika spremno je da se angažuje na odbrani od poplave. U Sisačko-moslovačkoj županiji je dosad 400 vojnika intenzivno radila na podizanju i jačanju zečjih nasipa. Najteža situacija proteklih dana bila je u selima Letovanić i Stari Brod, u opšini Lekenik, gde je voda već ušla u mnoge kuće.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Vrbovca, Velike Gorice te općina Rugvica i Pokupsko nastalu 11. 12. i 13. februara 2014. godine zbog iveoma velike količine kiše koja je rezultirala poplavama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vodeni talas iz Slovenije upravo prolazi kroz Zagreb

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Feb.2014

Najavljivani vodeni talas iz Slovenije upravo prolazi kroz Zagreb. Njegove posljedice vjerovatno će biti blaže od prognoziranih, iako će problema biti na području Velike Gorice i Siska.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.