PAPRENA CENA ODMORA U CRNOJ GORI Dokaz o plaćenom smeštaju ili kazna od 300 evra

Izvor: Blic, 26.Jul.2016, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAPRENA CENA ODMORA U CRNOJ GORI Dokaz o plaćenom smeštaju ili kazna od 300 evra

Sve više državljana BiH koji su proveli godišnji odmor u Crnoj Gori žale se da su pri izlasku iz ove države morali platiti kaznu od 300 evra, jer navodno njihov boravak nije prijavljen policiji u roku od 24 sata.

S obzirom da je tek pola letne sezone, a mnogi se spremaju na letovanje na Crnogorskom primorju, važno je da bh. državljani znaju šta ih može čekati, a isto važi i za one koji imaju dvojno državljanstvo.

Na društvenim mrežama, takođe, su se pojavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upozorenja da se treba policiji prijaviti boravak.

- To nije samo slučaj Crne Gore. Takvo zakonsko rešenje važi za sve države regiona. Da li to trebaju uraditi lično posetioci ili njihovi domaćini, svi koji putuju u Crnu Goru trebaju znati da je to zakonska obaveza i tu nema ništa sporno - kaže Arsović.

Očito je da turisti moraju tražiti i čuvati račun o plaćenom smeštaju. Iz MUP Crne Gore za Patriju su potvrdili da je potrebno izvršiti prijavu.

- Kao i do sada, dovoljno je što gost ostavlja ličnu kartu ili pasoš tamo gde je našao smeštaj, privatno ili u hotelu. Nije se potrebno prijaviti 3 dana, ukoliko se nalazite u tranzitu kroz Crnu Goru - kaže Stanko Čabarkapa, savjetnik u MUP Crne Gore u Odeljenju za integrisano upravljanje granicom i graničnim prelazima.

Ali, šta ako se radi o ljudima koji su iselili iz Crne Gore u ratnom periodu i imaju dvojno državljanstvo? Hoće li oni platiti 300 evra ako se na vreme ne prijave u policiju?

- Oni su državljani, jer imaju imovinu u Crnoj Gori. Kazna od 300 evra je zakonska i važi samo za one koji ne poštuju osnovne obaveze - kaže Čabarkapa.

Opasnost

Međutim, postoji i opasnost da vlasnici smeštaja ne urade tu svoju obavezu prijavljivanja gostiju.

- U tom slučaju krivi su oni koji su vam dali smeštaj i za to trebaju snositi posledice – kaže Stanko Čabarkapa i dodaje da postoje međugranična područja BiH i Crne Gore čiji su stanovnici oslobođeni graničnih peripetija i to u prečniku od 30-ak kilometara.

Dakle, turisti iz BiH koji posećuju Crnu Goru, moraju tražiti račun za smeštaj kako bi bili sigurni da neće imati problema na granici prilikom napuštanja ove države.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.