Izvor: Blic, 16.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkup zemljišta ometa izgradnju

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi eksproprijacija zemljišta za izgradnju mreže autoputeva kroz RS, ukoliko dođe do realizacije projekta s austrijskom kompanijom "Štarbag", koštala od 300 do 400 miliona KM, a bila bi plaćena u narednih šest godina.



"Mislim da to nije suma koja se ne može pronaći - iz sredstava ostvarenih privatizacijom ili iz budžeta. Mislim da godišnje izdvajanje iz budžeta oko 50 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za ove svrhe ne bi predstavljalo posebno opterećenje", rekao je Čubrilović.

On je potvrdio da je pitanje eksproprijacije zemljišta jedina prepreka do potpisivanja ugovora sa austrijskim "Štrabagom" za izgradnju 423 kilometra autoputeva kroz RS, nakon što je Ministarstvo finansija RS dalo negativno mišljenje na predlog Radne grupe za pregovore sa koncesionarom, jer veruje da bi milioni koje bi RS kao ulog platila za eksproprijaciju opteretili budžet.

"Pre svega, zastupam stav da treba da uđemo u izgradnju autoputeva, a kako i na koji način to učiniti, manje je važno. Najveća šteta bila bi ako ne uđemo u izgradnju", rekao je Čubrilović.

On je naveo da bi "stvari mogle biti mnogo jasnije" na današnjem sastanku premijera RS Milorada Dodika sa čelnicima svih entitetskih institucija uključenih u projekat izgradnje autoputeva.

"Vladina Radna grupa za pregovore sa potencijalnim koncesionarima pripremila je svoj predlog ugovora i sad ćemo videti šta će biti na Vladi. Mislim da predsednik Vlade sada treba da se opredeli, na osnovu našeg i stava Ministarstva finansija. Ali, ako ne bude prihvaćen ovaj predlog, onda se treba brzo preorijentisati na neku drugu varijantu, koja bi nas brzo dovela do početka izgradnje autoputeva", rekao je Čubrilović.

On je istakao da u slučaju da Vlada reši ovo pitanje i opredeli se za "Štrabag", od odluke Vlade do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva meseca. Ukoliko bi Vlada RS platila troškove izuzimanja zemljišta, vlasnički udeo RS u zajedničkom preduzeću, koje bi gazdovalo autoputevima zajedno sa "Štrabagom", mogao bi iznositi oko 15 odsto.

"To zavisi od toga koliko će koštati eksproprijacija i ukupna cena izgradnje mreže autoputeva, uključujući i vrednost izgrađenog autoputa Banjaluka-Gradiška. Vlasnički udeo RS iznosio oko 15 odsto", rekao je Čubrilović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.