Izvor: Blic, 08.Jan.2018, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Dana Republike Srpske: Položeni venci na Spomenik palim borcima Vojske RS

U okviru obeležavanja 9. januara - Dana Republike Srpske, u Banjaluci su na groblju "Sveti Pantelija" položeni venci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske.

Na spomen-obeležje na groblju "Sveti Pantelija" cveće su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, a prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, srpski član Predsjedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << BiH Mladen Ivanić i delegacija predstavnika Srpske u Sajetu ministara, koju će predvoditi ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, prenosi RTRS.

- Već mi stižu određena obaveštenja da se u svim opštinama trgovi, ulice ili neke ustavnove nazovu 9. januar. Neke opštine su već poduzele te aktivnosti. Verujem da ćemo do sledećeg obeležavanja Dana Republike Srpske u svim opštinama ulicu, trg ili neku javnu imati ustanovu koja će nositi 9. Januar -  naveo je Dodik osvrućući se na inicijativu “EuroBlica”.

Planirano je polaganje venaca i na Trgu palih boraca NOR, na Spomen-kosturnici na Gradskom groblju, kao i cveće na grobnicu 12 banjalučkih beba.

Polaganju venaca na spomenik poginulim borcima NOR, prisustvovaće potpredjednik Vlade Srpske Anton Kasipović, ministar Savanović, narodni poslanici, srpski član Predsjedništva BiH Ivanić i delegacija predstavnika Srpske u Savjetu ministara, koju će predvoditi ministar Crnadak.

U 12 časova biće položeni venci na Spomen-kosturnicu i cveća na grobnicu 12 banjalučkih beba.

U okviru obeležavanja Dana Republike danas će biti održana sednica Senata Republike Srpske.

Iz kabineta predsjednika Srpske saopšteno je da će u galeriji Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske od 19 časova biti otvorena izložba dela Sretena Stojanovića.

U Modriči će delegacija Republike Srpske u 12 časova položiti venac na spomen-obeležje nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Milanu Jeliću.

I u Bijeljini danas počinje obeležavanje Dana Republike. Na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića biće položeni venci na spomenik poginulim borcima, a nakon toga prijem za privrednike i predstavnike društvenog života.

U Palama će biti položeni venci na centralno spomen-obeležje borcima poginulim u proteklom ratu, a u Kulturnom centru biće postavljena izložba eksponata i dokumenata iz perioda stvaranja i razvoja Republike Srpske u Palama.

U Novom Gradu, biće održana akademija u Kulturno-obrazovnom centru.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dodik: Jedna ambasadorka tražila odustajanje od 9. januara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2018

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je jedna od ambasadorki u BiH uputila pismo u kojem navodi da RS treba da odustane od obeležavanja 9. januara kao Dana RS, što je, po njegovoj oceni, neprihvatljivo..."To bi isto bilo kada bih ja napisao u njenoj zemlji da oni treba da odustanu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.