Novinari BiH pozvali Vladu RS da povuče Zakon o javnom redu

Izvor: Blic, 27.Jan.2015, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari BiH pozvali Vladu RS da povuče Zakon o javnom redu

Upravni odbor Udruženja bosansko-hercegovačkih novinara pozvao je danas Vladu Republike Srpske da hitno povuče iz skupštinske procedure Zakon o javnom redu i miru čiji je cilj ograničavanje slobode putem interneta, uz kažnjavanje korisnika društvenih mreža i posetilaca visokim novčanim i zatvorskim kaznama.

Upravni odbor Udruženja ocenio je neprihvatljivim predlog Vlade Republike Srpske da u novom Zakonu o javnom redu i miru definiciju javnog mesta proširi na internet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i društvene mreže, s ciljem ograničavanja slobode izražavanja putem internet.

"Proširivanje definicije 'javnog mesta' iz stvarnog na virtuelni svet, predstavlja najgrublji oblik pravnog nasilja nad slobodom izražavanja i zavođenje cenzure nad internetom, što je u direktnoj suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim slobodama", piše u

saopštenju.

Dodaje se da ti dokumenti promovišu slobodu mišljenja i izražavanja, kao i primanja i prenošenja informacija i ideja "bez mešanja javne vlasti i bez obzira na granice".

U saopštenju se podseća Vlada RS da Savet Evrope čak nalaže potpuno suprotno postupanje od rešenja kakva su predložena u predlogu Zakona RS o javnom redu i miru.

Savet Evrope "poziva vlade zemalja-članica da unapređuju slobodu izražavanja na internetu na način da donose zakone i praktične mere koje će "svaki oblik državne i private cenzure nad internetom i društvenim mrežama", piše u saopštenju.

U tom kontekstu, upozorava Udruženje BH novinari, namera Vlade RS da pravno osigura "zarobljavanje" interneta u javni prostor pod njenom kontrolom, u najmanju ruku kao da je reč o Trgu Republike Srpske ili Trgu Krajine, a ne o svetskoj komunikacionoj mreži, predstavlja postupak bez presedana, čije donošenje može rezultirati zatiranjem kritičkog mišljenja i analize rada javne vlasti, kao i zabranu iznošenja stavova i ideja koje nisu po volji vladajućim strukturama RS.

Mijatović: Nacrt zakona pretnja slobodi izražavanja

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović poslala je danas pismo predsedniku Skupštine Republike Srpske u kome upozorava da bi nacrt Zakona o javnom redu i miru, koji je na redu za usvajanje na narednom zasedanju skupštine 3. februara, mogao da bude iskorišćen da ograniči slobodu izražavanja na društvenim mrežama.

Nacrtom Zakona o javnom redu i miru proširuje se defincija javnog mesta na društvene mreže, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Ukoliko zakon bude usvojen, na osnovu članova 7 i 8, remećenje javnog reda, prikazivanjem simbola, slika, crteža ili teksta koji sadrži neprikladne, uvredljive ili uznemiravajuće sadržaje, kao i vređanje ili upuštanje u nepristojno i drsko ponašanje, putem društvenih mreža predstavljaće prekršaj, navela je Mijatović.

"Time što se posebno uključuju društvene mreže u ovaj zakon, postoji opasnost da neodređeni termini, kao što je remećenje javnog reda i slični budu iskorišćeni da se kazni i ograniči sloboda izražavanja", rekla je ona.

"Zvaničnicima bi moglo da bude ostavljeno da tumače šta se smatra uznemirujućim ili uvredljivim, što bi moglo da dovede do proizvoljnih ili pogrešnih optužbi", dodala je Mijatović.

Prema njenim rečima, sloboda izražavanja onlajn treba da bude prepuštena samoregulatornim telima i da samo u slučajevima podsticanja na nasilje, zakonske sankcije mogu da budu razmatrane kao odgovarajuća mera.

Mijatović je rekla da je njena kancelarija spremna da pomogne vlastima u sprovođenju pravne analize kako bi se obezbedilo da zakon bude u skladu sa obavezama OEBS-a i međunarodnim standardima slobode izražavanja. (Tanjug)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.