Novi “pametni” tahografi i kartice zbunili prevoznike u BiH

Izvor: Blic, 18.Jun.2017, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi “pametni” tahografi i kartice zbunili prevoznike u BiH

Prevoznike u BiH razljutila je obavezujuća odluka o novim tahografima. Ako ih ne budu imali, mogu da zaborave vožnju evropskim putevima.

- Uvođenje novih pametnih tahografa samo je još jedan način da nam uzmu pare - tvrde prevoznici.

Uredba Evropske komisije i parlamenta o obaveznom uvođenju takozvanih pametnih tahografa za sve one koji voze na putevima EU besmislena je, kažu, jer nema suštinske razlike između postojećih digitalnih i budućih pametnih tahografa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << piše ATV.

- Ovo je samo još jedno uzimanje para od prevoznika i apsolutno ništa drugo. Kao što su se mienjali svi dokumenti, od pasoša, lične karte, vozačke dozvole, zbog navodno novog osiguranja, tako isto i digitalna kartica vozača. Znači, u principu – isto. Samo uzimanje para i ništa drugo - kaže Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

I za kamiondžije priča o dodatnoj zaštiti tahografskih kartica ne pije vode, jer je nemoguće izvarati postojeći digitalni tahograf. Kažu da saobraćajni inspektori vrlo lako mogu utvrditi bilo kakve nepravilnosti koje je vozač napravio u poslednjih 28 dana, za šta u Evropi slede drakonske kazne i do 10.000 evra.

- Ova je idealna kartica što je sad u njemu, to je sve što treba tahograf. Samo udar, samo nam pare džabe uzimaju, da opet za to moramo davati pare, kao i za ovo, 100 maraka je ova - kaže Nedim Štilić, vozač kamiona iz Lukavca.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH uveravaju da prevoznici i vozači neće snositi troškove uvođenja novih smart tahografa, a postojeće tahografske kartice važiće do roka njihovog isteka i neće biti potrebe za njihovim prevremenim menjanjem.

- Nikakvih dodatnih troškova neće biti za prevoznike. U vozila se već ugrađuju novije generacije tahografa. U njima se koriste kartice vozača za digitalne tahografe, nezavisno da li je u njima ugrađena novija generacija elektronskih čipova ili ona prethodna - poručili su iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Proizvođači kamiona i autobusa plaćaće ugradnju novih tahografa u autobusima i kamionima koji budu proizvedeni nakon prvog februara 2019. godine. O njihovoj ceni odlučivaće ovlašteni zastupnici tahografskih uređaja. Za nabavku i personalizaciju novih tahografskih kartica biće zadužena Agencija za identifikacione dokumente.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.