Ni jeftine članarine ne privlače mlade

Izvor: Blic, 17.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni jeftine članarine ne privlače mlade

U gradu radi mnogo klubova borilačkih veština, iako se ovi sportovi još nisu izborili za popularnost koju imaju fudbal ili košarka. Zbog toga, kažu treneri, upisi traju cele godine. Većina klubova nudi mogućnost prisustvovanja treningu deci i roditeljima, koji se nakon toga mogu odlučiti da li žele ozbiljno da se posvete nekoj od borilačkih veština. Članarine su oko 30 konvertibilnih maraka, a vežba se dva do tri puta sedmično.



U Centru borilačkih veština >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Srpski stil" zainteresovani mogu da vežbaju skoro sve borilačke sportove. Na prvom mestu su kontaktni sportovi kao što su kik-boks, ultimat fajt, ful kontakt i brazilski džiu džicu, po kojem su prepoznatljivi.

„Ipak, naš primarni cilj je novonastala borilačka veština - srpski stil. To je specifičan sistem rekreacije i preživljavanja u kriznim situacijama. Visokoefikasan sistem bliske borbe, borbenih sposobnosti, odbrambene taktike i samoodbrane.

Srpski stil je moderan metod odbrambene taktike, koji karakteriše logično razmišljanje i praktičan pristup.

Tehnike srpskog stila i metod obuke su bazirani na prirodnom, istinktivnom ljudskom ponašanju i pokretima", kaže Dragan Pešić.

Međutim, kaže on, Banjulučani su veoma malo zaiteresovani za ove sportove, a interesantno je da polaznike „interes kratko drži".

U letnjem periodu, CBV „Srpski stil" organizuje višednevnu akciju preživljavanja u prirodi, na vodi, plivanje, ronjenje"

Upis traje cele godine, a klub je dosta uspeo u inostranstvu. U decembru će posetiti Gruziju, a u februaru Egipat. Članarina je 30 maraka, a vežba se u Fitnes centru „Energija". Trening je tri puta sedmično, a polaznici mogu da koriste i usluge teretane.

Klub realnog aikidoa „Srpski soko" treninge održava u Sokolskom domu i Centru „Zaštiti me".

„Praktikujemo da deca sa roditeljima pogledaju trening i uvere se da nije reč o agresivnom sportu. Dosta razvija motoriku, a za najmlađe je pripremljen specijalni program - „Kroz igru do majstorstva". To je je stil moderne borilačke veštine samoodbrane kojom se mogu baviti polaznici oba pola, bez starosnog ograničenja i fizičkih predispozicija", rekao je majstor realnog aikidoa Miroljub Jovičić i dodao da je osnovna prednost sporta što svaki polaznik sebi prilagođava trening i vežbe. Specijalnost ove veštine je odbrana od palice, noža, pištolja i od više napadača.

Najpopularniji sport je karate. Sedamdesetak članova Kluba Šoto kan triput sedmično (subotom, nedeljom i ponedeljkom) uveče vežbaju u OŠ „Georgi Stojkov Rakovski". Reč je o sportu koji je najpogodniji za mlađu decu, za one koji su premaleni za fudbal ili košarku. Za treninge, pre takmičenja, potrebno je obezbediti samo trenerku. Mesečna članarina je 30 KM.

Simboličnih deset maraka

Budući džudisti cele godine mogu da se učlane u Džudo klub „Rade Ličina". „Budući da džudo nije preterano popularan, iako je reč o olimpijskom sportu, primamo članove konstantno", kaže generalni sekretar kluba Dragiša Antonijević. U radu im pomaže grad Banjaluka, tako da je mesečna članarina simboličnih deset maraka. Vežba se u objektima OŠ „Jovan Jovanović Zmaj" i Centru za rehabilitaciju sluha i govora na Paprikovucu.

Samoodbrana za žene

Šest meseci osnovne obuke, savladavanje straha od potencijalnih napadača, učenje osnovnih borilačkih vešina, trening tri puta sedmično i dobra zabava - kratak je opis kursa samoodbrane za žene. One uče da se odbrane od silovatelja, narkomana, kradljivaca. Dame koje su ga pohađale kažu da je odličan izduvni ventil i način da se reše svakodnevnog stresa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.