Nemar i nebriga opasniji od zuba vremena

Izvor: Blic, 23.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemar i nebriga opasniji od zuba vremena

GRADIŠKA - Boro Prpoš, najpoznatiji slikar iz Gradiške, revoltiran je što su tri njegova velika dela - kompozicija u staklu „Deca Kozare”, centralni spomenik u gradskom parku i delo kombinovano s betonom i staklom u industrijskoj zoni - koja su decenijama krasila ovaj grad na Savi, za kratko vreme uništena ili većim delom oštećena. Osim Prpoša, i ostali autori iz Gradiške upozoravaju da su nepažnja i nebriga nadležnih za umetnost „gori od zuba vremena”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

„Nakon što je moje delo velike vrednosti rađeno u staklu izgorelo u Domu kulture, posle više skrnavljenja spomenika posvećenog žrtvama iz Drugog svetskog rata, sada je uništeno i moje delo ispred 'Levite’. To je zločin prema mojoj, ali i umetnosti uopšte. Začuđen sam da niko nije reagovao, nego sam sasvim slučajno u sredu video to i pozvao policiju”, rekao je Prpoš.

Načelnik saobraćajne policije u Gradiški Goran Šmitran kaže da je kompozicija Bore Prpoša uništena prilikom saobraćajne nesreće kada ju je zbog klizavice pokosio automobil.

„Sproveli smo uobičajenu proceduru, slučaj prosledili nadležnom osiguranju i odradili svoj deo posla. Slučaj je zaista neobičan i lično mi je žao zbog toga”, rekao je Šmitran. Međutim, Prpoša je posebno revoltirao izostanak blagovremene reakcije lokalne vlasti u vezi s ovim slučajem i sličnim slučajevima uništavanja umetničkih dela, kojih je u Gradiški bilo na pretek.

„Niko ništa ne čini! To je onima koji odlučuju sasvim svejedno. Ovaj spomenik nije oboren juče niti prekjuče, verovatno je to bilo tokom zime, ali me o tome niko nije obavestio dok sam nisam video”, kaže Prpoš, čiji protest podržava više njegovih kolega, deleći isto mišljenje. Slikar Milovan Čikić, kojem je u Domu kulture zajedno sa radovima gradiške slikarske kolonije izgorelo 30 radova, takođe je razočaran odnosom vlasti prema umetnosti.

„Dobio sam jednokratnu pomoć od 1.500 maraka i na tome se završilo. Izgoreo je i atelje Mile Sredojevića u požaru izvan Doma, atelje slikara i vajara Bore Nježića, ali sve skupa nikog nije preterano zabrinulo niti nasekiralo osim nas, autore. Borin slučaj je takođe karakterističan i mi razumemo njegov revolt”, kaže Čikić.

Branko Bjelovuk, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti opštine Gradiška, kaže da mu nije poznato da je uništen još jedan Prpošev spomenik.

„Nesumnjivo je da se radi o delu velike vrednosti. Žao mi je što se sve tako dogodilo. Pozvaćemo Prpoša da o svemu porazgovaramo. Ako se ukaže mogućnost da pomognemo i to popravimo - iskoristićemo je. Inače, taj spomenik je u krugu tvornice 'Levita’, tako da je i sa njima takođe treba razgovarati”, poručio je Bjelovuk.

Umetnička dela u nadležnosti opština

Arhitekta u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Republike Srpske Milijana Okilj kaže da su sredstva za zaštitu umetničkih dela veoma skromna i da prioritet imaju kulturna dobra od izuzetne vrednosti. „Od lokalne zajednice u Gradiški obavešteni smo i saglasili smo da se obnovi spomenik ispred katoličke crkve. Za ostalo nam nije poznato, pa ni spomenik Bore Prpoša, ali tu rešenja treba tražiti u okviru lokalnih zajednica, vlasnika ili drugih institucija”, kaže Milijana Okilj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.