NEZAŠTIĆENI U SUDNICI Svedoče protiv optuženih, a pre toga otkrivaju SVE O SEBI

Izvor: Blic, 25.Sep.2017, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEZAŠTIĆENI U SUDNICI Svedoče protiv optuženih, a pre toga otkrivaju SVE O SEBI

Svedoci u krivičnim postupcima pred sudovima u BiH i Republici Srpskoj često su prepušteni sami sebi, a dodatnu neugodnost stvara činjenica što pred optuženima za teška krivična dela, između ostalog, moraju otkriti i tačnu adresu stanovanja.

Jedan od svedoka u osetljivom krivičnom postupku u Banjaluci ispričao je za “EuroBlic” da je ostao šokiranom načinom na koji su se prema njemu odnosili tokom nedavnog svedočenja.

- Ovo mi je bio prvi put da se pojavim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u sudnici uopšte. Na samom početku sedite u neposrednoj blizini optuženih ili njihove rodbine i prijatelja. Onda vas pozovu za “govornicu” gde vas bukvalno rešetaju svi, od sudija, tužioca, do advokata i na kraju optuženih. Prvo vas sudija ispita sve od toga kako ti se roditelji zovu, te čime se bavite, a šlag na kraju je da pred svima kažete gde trenutno živite. Nakon svega sledi ono najbitnije, a to su pitanja tužioca sa jedne, pa advokata optuženih sa druge strane - prepričao je naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Adresa

Na gotovo identičan način prolaze i drugi svedoci koji se sticajem okolnosti nađu u prilici da svedoče pred sudovima širom BiH, odnosno Republike Srpske. Svima njima zajedničko je da se uoči i tokom svedočenja osećaju i više nego ugroženo.

- Kada pred optuženima otkrijete adresu stanovanja niko vam ne garantuje da ti isti optuženi, ukoliko im ne bude po volji vaše svedočenje, neće poslati nekoga da vas poseti - navodi sagovornik “EuroBlica”.

Denis Džidić, urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u BiH, kaže da u u pravosuđu BiH postoji više problema koji se odnose na svedoke.

- Davanje ličnih podataka, među kojima je i adresa stanovanja, uobičajena je procedura u BiH i svakako da u određenim slučajevima može izazvati neugodnu situaciju, ali bi u takvim slučajevima bila obaveza tužioca da obavi razgovor sa svedocima pre samog ročišta i da možda u njihovo ime zatraži od Veća da se adresa dostavi u pisanom obliku - smatra Džidić.

Identitet

Dodaje kako pored navedenog veliki problem predstavlja i kada se zbog nepažnje tužilaca ili advokata zaštićenim svedocima otkrije identitet na ročištu, pa iako sudije upozore prisutne da tu informaciju ne dele dalje, ipak prisutni u sudnici imaju te informacije.

- U manjim sudovima u RS i FBiH ne postoje posebne prostorije za svedoke, tako da oni pre i u toku svedočenja sede s optuženim i njihovim braniocima, u toku samog postupka, jer su sudnice male. Svedoci tako sede vrlo blizu optuženih, što može dovesti do nelagode. U nekim slučajevima zabeležene su i situacije da ih advokati prilično oštro ispituju, bez reakcije sudija, što takođe može dovesti svedoke u neugodnu situaciju - rekao je Džidić.

Mrcvarenje

O tome koliko je efikasno pravosuđe u BiH posebno govore mnogobrojni postupci koji se po odlukama drugostepenih organa moraju ponoviti. Tako se dolazi u situaciju da se određeni svedoci pozivaju po više puta na ročišta što, kako navode iz BIRN, dovodi do mrcvarenja svedoka.

- Neki postupci više puta kreću iznova i svedoci jednostavno nemaju interes da više puta dolaze kako bi ponavljali iste stvari - navodi glavni urednik BIRN u BiH Denis Džidić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.