Loši uslovi na ginekologiji u zvorničkoj bolnici: Porodilištu potrebni novi aparati i klime

Izvor: Blic, 13.Feb.2017, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loši uslovi na ginekologiji u zvorničkoj bolnici: Porodilištu potrebni novi aparati i klime

Zvorničkom porodilištu, gde se godišnje obavi najmanje 600 poroda, potrebna je nova oprema, posebno ultrazvučni aparat čija vrednost iznosi 30.000 KM.

Na ovaj način trudnice i porodilje bi dobile adekvatnu zdravstvenu pomoć, budući da Odeljenje ginekološko-akušersko bolnice u Zvorniku pokriva regiju Birač.

Na porodilištu je pre dve godine, novcem Vlade RS, zamenjena stolarija i urađeni unutrašnji radovi, ali je sada potrebno nabaviti novu opremu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Za „EuroBlic“ na ovom Odeljenju kažu da im je najpotrebniji ultrazvučni aparat koji košta oko 30.000 KM, dok je za svu potrebnu opremu neophodno obezbediti skoro 60.000 maraka.

- Sada imamo jedan ultrazvučni aparat na odeljenju, što nam predstavlja problem. Nedostaje nam i vakum ekstraktor za porodilište, čija se cena sa svim nastavcima kreće između 8.000 i 10.000 KM, te još jedan CTG aparat. Za preostala dva koja imamo, a koja su poprilično iskorištena, nedostaju nam nove lampe koje koštaju oko 200 KM. Nemamo i vakum aspirator za intervencije, gde su najjeftiniji modeli oko 4.000 KM - objašnjava Dušica Obućina, načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja bolnice u Zvorniku i dodaje da jedini inkubator čeka servisiranje.

Ona kaže da je nova oprema potrebna kako bi stvorili ugodan ambijent za porodilje na odeljenju i porodilištu. Smatra da bi pacijentima kvalitetan boravak u porodilištvu, i delu gde se čekaju porođaji, trebalo da se zamene dotrajale klima uređaji, ali i da se postave televizori.

- Radi se o desetak soba gde bi bile potrebne klime, neke već imamo, neke su zastarele, dok ih u osam soba ginekologije nema. Takođe, potrebno bi bilo nabaviti desetak televizora kako bi trudnice i porodilje mogle da imaju prijatniji boravak na našem odeljenju - navela je Obućina i zahvalila se kompanijama koje su nedavno donirali po jednu klimu.

Ipak, da bi se porodilište, koje je zajedničko za opštine Bratunac, Srebrenicu, Miliće, Osmake, Vlasenicu, Šekoviće i Grad Zvornik, dovelo u savršeno stanje potreban je angažman svih lokalnih zajednica i privrednika.

Nezvanično saznajemo da su određeni prvi ljudi zajednica odbijali da pruže bilo kakvu pomoć, ističući „da su oni zaduženi samo za domove zdravlja“.

To je zabrinjavajuća činjenica budući da se porodilje iz njihovih opština porađaju ili rade ginekološke operacije upravo u jedinoj bolnici na području Birča.

Podsećamo, da se u akciji „EuroBlica“, pre nekoliko godina, odazvalo više čelnika birčanske regije i privrednika, kada je porodilištu u Zvorniku uručeno devet klima uređaja.

I sada, podržavamo napore doktora sa zvorničkog ginekološkog – akušerskog odeljenja da obezbede potrebu opremu kako bi mogli da pruže adekvatnu zaštitu budućim majkama sa ovog područja.

Prošle godine 611 porođaja

Prema evidenciji iz Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Zvorniku ovde se prošle godine obavilo 611 porođaja, a 2015. godine 650. Prema rečima odgovornih na ovom odeljenju ovaj broj iznad 600 poroda je stalan iz godine u godinu, uz konstataciju da se zbog pograničnog dela više opština neke porodilje odlučuju za porođaj u drugim centrima van ove regije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.