Kupci vremena  u trci za rešenjem

Izvor: Blic, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupci vremena u trci za rešenjem

BANJALUKA - Predstavnici RS mogu se vratiti u institucije BiH samo nakon jasno definisanih normi kojima bi u odluci visokog predstavnika bila eliminisana svaka mogućnost preglasavanja bilo kog naroda, poručio je juče premijer RS Milorad Dodik.

Dodik je ponovio da RS ne može da veruje u pravna tumačenja OHR, već isključivo u pravnu normu kao dopunu ili izmenu Lajčakove odluke kojom bi se preciziralo da se odluke u institucijama BiH ne mogu donositi mimo volje jednog naroda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
„Stavovi predstavnika RS neće se promeniti dok se sporna odluka ne izmeni ili povuče i u to niko ne treba da sumnja. Na nivou Saveta ministara već smo povukli poteze, a to sledi i u parlamentu ako se s nama ne bude pregovaralo kao s ravnopravnim partnerom", rekao je Dodik.

On nije mogao da precizira da li su se juče u Banjaluci, kako je ranije najavljivano, sastali pravni eksperti Vlade RS i OHR, rekavši samo da oni imaju jasna uputstva i da razgovaraju „o raznim varijantama".

U međuvremenu, po tvrdnjama OHR, sastanak pravnih eksperata juče je otkazan, a nema potvrde ni o susretu u petak koji je najavljivan kao ključni. Nezvanični nagoveštaji iz OHR su da bi sastanak mogao biti održan u ponedeljak i da je reč „o tehničkim, a na suštinskim pitanjima"

Ni iz Predsedništva BiH juče nije bilo potvrde o datumu susreta članova kolektivnog šefa države i predsedavajućeg Saveta ministara u ostavci Nikole Špirića koji je juče ponovio da su u BiH prisutne „opasne tendencije izlaska iz okvira Dejtonskog sporazuma".

Istovremeno, analitičari procenjuju da bi politička kriza u BiH mogla da potraje bar do 1. decembra za kada je visoki predstavnik Miroslav Lajčak najavio nametanje odluka o izmenama Zakona o Savetu ministara i poslovnika o radu državnog parlamenta.

„Čini se da su sad svi 'povukli ručnu’, kupuju vreme i niko nema rešenje. Verovatno bi jedini izlaz bio dogovor među pravnicima, ali tako da nijedna strana ne odstupi previše i ne pokaže da se predala", kaže politički analitičar Tanja Topić.

Ona smatra da bi se u slučaju zaoštravanja odnosa i produbljivanja krize moglo doći u pat poziciju i da čak ni novi izbori ne bi bili rešenje.

„Ako ostavka Nikole Špirića bude prihvaćena, što znači da je automatski pao i njegov kabinet, Predsedništvo BiH treba da predloži novog mandatara kojeg mora da verifikuje državni parlament. U ovakvoj konstelaciji snaga skoro je nemoguće očekivati da mandatar može dobiti većinu i u tom slučaju sledeća varijanta su prevremeni izbori, ali ni oni ne bi razrešili situaciju jer bi samo neznatno promenili odnos snaga", veruje Topićeva.

Smatra da u slučaju potpunog povlačenja predstavnika SNSD iz zajedničkih institucija visoki predstavnik može da 'upotrebi silu’ i smeni nekog od izabranih zvaničnika, ali da bi to dodatno pogoršalo sitauciju jer RS na to ne bi pristala.

„Najverovatnije ćemo čekati 1. decembar i Lajčakov potez, da vidimo hoće li SNSD napustiti pozicije u državnim institucijama. Sve varijante su hipotetičke jer je prvi put posle dužeg vremena teško prognozirati ishod krize", kaže Topićeva.

Bez razgovora o poslovniku parlamenta

Članovi Ustavno-pravne komisije Parlamenta BiH odbili su juče predlog zamenika predsedavajućeg komisije Drage Kalabića da ovo telo raspravlja o poslovniku o radu državne skupštine.

Kalabić je objasnio da je želeo da Predstavnički dom bez intervencija sa strane razgovara o poslovniku i možda dođe do nekih novih rešenja i poboljšanja, ali da ostali „očigledno žele da to reši visoki predstavnik".

Nepovoljan izveštaj Evropske komisije

Izveštaj Evropske komisije o situaciji u BiH nepovoljniji je od prošlogodišnjeg, smatra zamenik generalnog direktora Evropske komisije za proširenje EU Jan Trušinjski.

Predsednik NS RS Igor Radojičić kaže da su takvi stavovi bili očekivani, ali i da bi Evropa mogla da razmisli o mostarskoj deklaraciji kao značajnom koraku BiH na putu potpisivanja sporazuma sa EU. I premijer Dodik smatra da bi nakon ove deklaracije moglo da se ide dalje jer je priča o reformi policije deblokirana. Iz SNSD su poručili da EU nije parafirala sporazum sa BiH zbog „sarajevske, spletkaške, antiustavne i antidejtonske politike unitarizacije".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.