ISTRAŽUJEMO Na koje sve načine Dodik i Čović mogu da PARALIŠU život u BiH

Izvor: Blic, 20.Dec.2016, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTRAŽUJEMO Na koje sve načine Dodik i Čović mogu da PARALIŠU život u BiH

Postoji nekoliko načina na koji SNSD i HDZ BiH mogu da blokiraju donošenje odluka u BiH, što bi značilo paralizu vlasti u zajedničkim institucijama.

Predsednici Milorad Dodik i Dragan Čović najavili su da će do kraja godine predložiti zakon o Ustavnom sudu BiH, koji bi predviđao zamenu stranih sudija domaćim. Tom prilikom Dodik je zapretio blokadom BiH, ukoliko Bošnjaci ostanu protiv takvog zakona.

- Od te blokade onda ni raspad nije daleko, šta god ko o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tome mislio – upozorio je Dodik.

Izvori „EuroBlica“ iz SNSD tvrde da je najizvesniji način blokade potezanje vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda BiH. Takođe, postoji i opcija totalne bloklade Doma ukoliko bi tri delegata SNSD i DNS odlučila da ne dolaze na sednice, što znači da ne bi bilo kvoruma.

- Srpska ima i mogućnost da donošenje važnih oduka o evropkom putu BiH blokira u okviru mehanizma koordinacije. U njegovim radnim telima predviđen je ovlašteni predstavnik Vlade RS. Ako on ne dođe, nema kvoruma – kaže naš sagovorik.

S druge strane, poznavaoci prilika smatraju da Draganu Čoviću prioritet nije usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, već da je podržao Dodika da bi zauzvrat dobio njegov glas za radikalne izmene Izbornog zakona BiH u kome najvažnija stvar nije spajanje izvora, već hrvatska izborna jedinica.

Politički kockar i suptilna lisica

Sociolog i politički analitičar iz Mostara Slavo Kukić smatra da pretnje blokadom BiH ipak ne treba shvatiti preozbiljno.

- Dodik je klasični politički kockar. Mada je poznat po političkim ultimatumima, ne verujem da ovaj put ima hrabrosti da ide do kraja. U tome ga ne bi sledili ni ljudi iz RS u institucijama BiH. Ovom izjavom prešao je granicu dopuštenog - kaže Kukić.

Ubeđen je da Čović nikada neće povući radikalan potez, „jer je mnogo suptilniji lisac od Dodika koji koristi samo mišiće“.

- Čović je prepreden političar, koji je, osim toga, i jako pametan. To je najgora kombinacija koja se kod čoveka može naći. Savezom sa Dodikom on pokušava da dođe do izmene Izbornog zakona i Ustava, kako bi obezbedio svoju fotelju u Predsedništvu BiH i na izborima eliminisao sve Hrvate izvan Hercegovine. Kada je reč o SDA, njihova politika je čak otrovnija po BiH od Dodikove i Čovićeve. Igraju na kartu političke demokratije, da je svaki glas isto vredan. Ali, u podtekstu te igre je kalukacija po kojoj treba sačekati prvu priliku da se Srbi i Hrvati dovedu na nivo nacionalnih manjina, računajuči na demografsku većinu Bošnjaka – zaključuje Kukić.

Genjac: Džaba im ultimatum

Predsednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac kaže da su neprihvatljivi bilo kakvi ultimatumi i upozorava da će najviše štete od njih imati oni koji ih pokreću.

- Ne menja svar to što više ne preti samo Dodik, nego i Čović. Poznat je stav SDA u pogledu mogućeg usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH. Ta priča je skretanje pažnje sa stvarnih problema u BiH. Bilo bi mnogo značajnije da se pravosuđe bavi procesuiranjem korupcije koja je najveći problem u BiH – kaže Genjac za „EuroBlic“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.