Izvor: Blic, 26.Dec.2017, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ILEGALNI PREVOZNICI Za 4 meseca državi NANELI ŠTETU od 10 miliona KM

Da bi stali na kraj ilegalnim prevoznicima koji državu i kolege koje rade u skladu sa zakonom koštaju milione KM, inspektori su počeli da preduzimaju drastične mere.

Reč je o prekidanju započete vožnje i upućivanju putnika na vozila koja legalno saobraćaju, a prevoznicima koji rade na divlje izriču se novčane kazne i protiv njih pokreću prekršajni postupci.

A o kolikom problemu je reč svedoči podatak Granične policije da je, zbog ilegalnog prevoza putnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za samo 4 meseca BiH nanesena šteta od 10 miliona KM.

To je rezultat činjenice da kombi prevoznici koji preuzimaju putnike na kućnim adresama i prevoze ih do željene adrese u zemlje regiona i zapadne Evrope sve više. Oni putnike voze za Beograd, Zagreb, Grac, Beč, Minhen i druge gradove, po cenama karata koje su do 30 odsto niže, čime predstavljaju nelojalnu konkurenciju kolegama koji rade u skladu sa svešću i savešću.

Saradnja sa Srbijom

U Inspektoratu RS kažu da su, s ciljem suzbijanja nelegalnog međunarodnog prevoza putnika, uspostavili saradnju sa nadležnim inspekcijskim službama Srbije.

- Značajan deo kapaciteta usmeren je na suzbijanje ilegalnog prevoza koji je evidetiran na relaciji Beograd-Sarajevo-Beograd. Obavljeno je 26 koordinisanih kontrola i utvrđen nelegalni prevoz putnika u organizaciji preduzeća iz Beograda. Tako je preduzećima „Gea tours“ i „Terra travel“ Beograd izrečena zabrana pristupa vozilima u njihovom vlasništvu na teritoriju BiH u trajanju od jedne godine, a u toku je postupak izricanja mere preduzeću „Taksit“ Beograd – kaže portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Rizik i za građane

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da je reč o problematici koja ne šteti samo prevoznicima i privrednom sistemu, nego nosi i visok stepen rizika za sve građane koji su direktni korisnici nelegalnog prevoza.

– Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju RS omogućena je jasna identifikacija nelegalnog prevoza i propisane su sankcije. Na taj način je inspektorima omogućeno da takva lica i vozila novčano kažnjavaju, te da nelegalnim prevoznicima oduzimaju vozila – ističe pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Nataša Kostić.

Milionske štete

Analiza Udruženja prevoznika RS pokazala je da čak trećina od ukupnih prihoda u oblasti međunarodnog javnog prevoza odlazi u nelegalne tokove.

- Ilegalni prevoznici redovno saobraćaju prema susednim zemljama i u EU, zbog čega oni koji legalno rade trpe milionsku štetu. Oni neretko imaju više putnika, pa čak i kad je cena karte skoro ista, jer voze putnike od kućnog praga do željene adrese – poručili su ranije iz ovog udruženja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.