Izvor: Blic, 05.Nov.2016, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski pukovnik Vinko Štefanek: “Ja sam komandovao HVO na području Orašja”

Pukovnik Hrvatske vojske Vinko Štefanek potvrdio je večeras da je tokom proteklog rata iz Slavonskog Broda direktno komandovao jedinicama Hrvatskog veća odbrane /HVO/ na području Orašja i istočne Posavine.

Štefanek je rekao da je direktno naredio sve postupke koje je izveo HVO u Orašju, te da na tom području nisu počinjeni ratni zločini.

- Na tom području uglavnom toga nije bilo. Bilo je nekih ekscesa, individualnih biseraša - rekao je Štefanek za Televiziju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << N1.

On tvrdi da general Đuro Matuzović, jedan od deset uhapšenih pripadnika HVO osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima u Orašju, nije počinio nikakav eksces i da nikada ništa nije uradio bez dozvole i odobrenja.

- Matuzovića je štitio interese Hrvata u Orašju - rekao je Štefanek.

On je naveo za "Večernji list" da je jedinica HVO u Orašju "bila korektna" i da čak njihove komande o napadima nije poštovala.

Štefanek kaže da su jedinice HVO u Orašju bile komandom Operativne grupe "Istočna Posavina", koja im je pomagala na osnovu tadašnjeg sporazuma Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, jer im je bila onemogućena komunikacija sa komandom HVO u Hercegovini.

Pročitajte još:

On je rekao da od rata nikad nije išao u BiH, jer su ga pripadnici HVO-a pre 15 godina upozorili na optužnicu sa njegovim imenom.

"Večernji list" piše da je Štefaneku, nekadašnjem komandantu operativne grupe "Istočna Posavina", nadređen bio general Petar Stipetić iznad kojeg je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske general Antun Tus.

Sud BiH odredio je pre tri dana jednomesečni pritvor desetorici nekadašnjih pripadnika HVO, koji su uhapšeni početkom sedmice zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad Srbima na području Orašja.

Pritvor je određen Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatski pukovnik Štefanek: Ja sam komandovao u Orašju

Izvor: B92, 05.Nov.2016

Zagreb -- Pukovnik Hrvatske vojske Vinko Štefanek izjavio je da je on komandovao postupcima HVO na području Orašja i Istočne Posavine...On je međutim negirao da je bilo ratnih zločina...Štefanek je tako potvrdio navode Almina Dautbegovića, advokata generala Đure Matuzovića, jednog od uhapšenih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.