Bomba ispod „maseratija” umalo otkrila akciju „Niva”

Izvor: Politika, 08.Maj.2011, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bomba ispod „maseratija” umalo otkrila akciju „Niva”

Hapšenje Gorana Nešića i Dejana Stojanovića Keke rezultat je akcije srpskog SBPOK-a pokrenute pre dve godine, a na osnovu informacija britanske agencije Soka

Akciju „Niva” u kojoj je u Brazilu, u proteklih nekoliko dana uhapšen 31 član međunarodne kriminalne grupe, na čelu sa Goranom Nešićem i Dejanom Stojanovićem Kekom, započelisujoš pre dve godine operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), a na osnovu podataka dobijenih od britanske agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Soka, koja je specijalizovana da se bavi borbom protiv teških oblika kriminala, saznaje „Politika” izpouzdanihizvora. Prvobitni cilj pokrenute akcije bilo je hapšenje Ivana Pavlovića Ikera, za koga se sumnja da je vođa kriminalne grupe kojoj pripadaju sada uhapšeni Nešić i Stojanović.

Pavlović je uhapšen u julu 2009. godine kada je pokušao da pobegne iz Beograda za Kotor. Tadasu uhapšene još dve osobe, a tokom istragekoja je dovela do ovih privođenja operativci SBPOK-a su u saradnji sa policijama nekoliko evropskih zemalja, zaplenili 274 kilograma kokaina, u vrednosti većojod 50 miliona evra i oduzeli više odtri miliona evra. Tokom tih prvih meseci „Nive” uhapšeno je više od 36 osoba različitih nacionalnosti u 11 akcija u Evropi i JužnojAmerici.

Najveći problem u „Nivi” inspektorima SBPOK-a je predstavljala sumnja da je cela akcija bila „provaljena”, jer je u jeku istrage, pod Pavlovićev „maserati” postavljena eksplozivna naprava velike razorne moći. Eksploziv jeu julu 2009. otkrila Pavlovićeva devojka, manekenka Vedrana Kraljević, u garaži kod Skupštine grada Beograda. Intervenisala je Kontradiverziona ekipa koja je bezbedno uklonila napravu ispod automobila. Upravo taj detalj je naterao inspektore SBPOK da dva dana kasnije uhapse Pavlovića, čime je zapravo smanjen domet akcije „Niva”, bar u tom momentu, jer se nije došlo do svih potrebnih detalja, kao što su imena dobavljača kokaina iz Južne Amerike.

Iako se u pojedinim krugovima u podzemlju smatralo da će otkrivanje ove grupe narko-barona biti zaustavljeno hapšenjem osumnjičenog vođe Ivana Pavlovića Ikera, to se nije desilo. Naprotiv, operativci SBPOK-a su pojačali rad. U narednih nekoliko meseci, otkriveni su ogranci te grupe, pretežno u zemljama Južne Amerike – u Boliviji, Brazilu, Argentini, Urugvaju i Paragvaju, kao i zemljama na jugu Afrike. Budući da je deo tih grupa bio stacioniran u ovim zemljama, a drugi deo u Srbiji, zajednički rad policija je intenziviran. Svaka služba je na teritoriji svojih zemalja pratila aktivnosti tih kriminalnih grupa, iako su Južnoamerikanci imali problema sa prevođenjem presretnutih razgovora koji su uglavnom bili na srpskom jeziku. To je rezultiralo zaplenama skoro dve tone kokaina, širom sveta. Na osnovu tih informacija zaplenjeni su narkotici od Bolivije, Brazila, Argentine, preko luka u Belgiji, Durbana u Južnoj Africi do raznih španskih i italijanskih lokacija. Uglavnom su hapšeni kuriri i mornari koji su drogu prenosili, ali glavne vođenisu mogle biti uhvaćene. Najveći problem je bio u tome što naša policija nije imala potpisane bilateralne sporazume sa policijama tih zemalja, koje bi omogućile direktan kontakt između policija, za razliku od dotadašnje prakse razmene informacija preko Interpola i bezbednosnih službi drugih zemalja. Zbog toga je ministar policije Ivica Dačić organizovao turneju po južnoameričkim zemljama, na kojima su potpisani ovi ugovori, što je otvorilo pravni prostor za ovonedeljna hapšenja Nešića i Stojanovića.

Problem je bio locirati njih dvojicu i ostale članove grupa. Nije bilo poznato gde se tačno nalaze. Za Stojanovića se znalo da je u Brazilu, ali za Nešića se dugo verovalo da je u Boliviji, gde je nabavljao kokain po izuzetno povoljnim cenama koji je zatim prebacivao za Brazil, odakle je brodovima transportovan u Evropu i Afriku. U Boliviji je toliko razvio biznis, da su se mnogi evropski narko-dileri, upravo njemu obraćali kada su želeli da kupe veće količine kokaina. Zapravo tek pre dve godine, otprilike posle hapšenja Ivana Pavlovića Ikera, on se preselio u Brazil. Nešić je lociran u Brazilu zahvaljujući srpskoj Bezbednosnoinformativnoj agenciji koja je otkrila njegov lažni identitet. U trenutku hapšenja, kod Nešića su otkrivena četiri lažna pasoša – dva srpska i po jedan argentinski i brazilski.

Dušan Telesković

objavljeno: 08.05.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iker odao "srpske Brazilce"?

Izvor: Mondo, 08.Maj.2011

Akciju pod nazivom "Niva" započela je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije posle hapšenja Ivana Pavlovića, zvanog Iker, 2009. godine u Beogradu, tvrdi "Blic".

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.