Flautistkinja Marija Pilipović: Stare note za nove izazove

Izvor: Blic, 06.Jun.2016, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Flautistkinja Marija Pilipović: Stare note za nove izazove

Banjalučka flautistkinja Marija Pilipović, jedna je od šestoro umetnika koji su učestvovali u rezidens projektu u Sloveniji.

Svake godine Javni sklad Republike Slovenije, zajedno sa Forumom slovenskih kultura, raspisuje konkurs za kulturne delatnosti, pa tako i za rezidens projekat, na koji se prijavljuju umetnici različitih oblasti iz cele Evrope. Ovim programom povezani su slovenski kompozitori iz raznih zemalja, a prijavilo ih se više od 60 umetnika.

- Čast >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je i privilegija biti deo ovakvog projekta, jer je konkurencija prilično velika, a kriterijumi žirija veoma visoki. Moj zadatak je bio da pripremam kompozicije za solo flautu i dela pisana za kamerne ansamble. Pisane su i kompozicije, koje su u Ljubljani premijerno izvedene - priča Pilipovića koja je i asistentkinja na Katedri za kamernu muziku Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Boravak je, dodaje ona, obuhvatio predavanja na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, višečasovna vežbanja, brojne seminare i druženje sa umetnicima.

- Na tom projektu ukazala mi se prilika da učestvujem u seminaru kanadskog flautiste Roberta Etkina, koji je umetnik svetskog ranga.  Cilj mi je da nastavim sa usavršavanjem, a bazirala sam se na proširene tehnike u savremenoj muzici, koje pred izvođača stavljaju neke nove izazove - ističe Pilipović.

Osim koncerata, koji su planirani do kraja godine u regionu, Marija Pilipović planira da repertoar iz Ljubljane predstavi i publici u Banjaluci.

Koncert kao nagrada za rad

- U Sloveniji je prestiž biti dobar umetnik i to se vrednuje. Za postignute rezultate nagrađena sam izvođenjem sedam kompozicija slavenskih kompozitora, od kojih sam četiri svirala premijerno. Koncert je održan u Magistratu, koji predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih scena u Sloveniji - kaže Marija Pilipović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.