Ekonomska kriza rasteruje prevarante

Izvor: Blic, 22.Jul.2009, 05:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomska kriza rasteruje prevarante

Banjaluka - Proces revizije boračkih prava je stalna obaveza Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, ali dosadašnja provera uverenja nije značajno smanjila broj onih koji, na osnovu lažnih uverenja, iz budžeta godinama primaju novac. Reviziju je tek nedavno „pogurao” rebalans budžeta.

Naime, na detaljnije češljanje boračkih spiskova u Vladi RS su se odlučili kako bi uštedeli i obezbedili barem jedan deo od nedostajućih 12 miliona KM za borački >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dodatak. Donet je i Akcioni plan za efikasniju reviziju, čije će provođenje koštati oko 200.000 KM. Plan je dobio punu podršku Boračke organizacije (BORS), a rok do kojeg bi trebalo da se pokažu značajni rezultati je decembar 2009.

„Cilj plana je da se kroz efikasniju reviziju smanji broj lažnih boraca i korisnika mesečnih primanja, kako bi se vratilo dostojanstvo časnim borcima i ujedno postigla značajna ušteda sredstava”, navodi se u Akcionom planu Ministarstva.

Upozoravajući da trećinu korisnika na tim spiskovima čine lažni borci i invalidi rata, koji nikad nisu ni kročili na ratište, porodice poginulih i nestalih boraca ogorčene su i nemoćne. Za falsifikovanje dokumentacije do sada nije odgovarao nijedan lažni borac, vojni starešina ili lekar. Novac koji je namenjen njima, godinama ide u džepove prevaranata, pa ne veruju da će novi Akcioni plan doneti značajnije rezultate. Ipak, pristaju da prvi budu predmet revizije.

Predsednik Organizacije porodica poginulih i nestalih boraca Banjaluke Stanislav Brkić kaže da o ozbiljnijoj reviziji nema ni govora sve dok u komisijama sede one iste starešine i lekari koji su i izdavali lažna uverenja. Čak su i članovi lekarskih komisija i BORS-a sami sebi lažirali uverenja iz rata. On nabraja 25 slučajeva za koje ima dokaze da su nezakoniti korisnici prava. Svi slučajevi su, tvrdi, prosleđeni Ministarstvu. Po njegovom mišljenju, BORS treba prvo da očisti svoje redove, mada je mnogo onih za koje se zna da nisu bili u rovovima, ali imaju „čiste papire”.

Predsednik BORS Pantelija Ćurguz kaže da će pozvati vojne komandante koji će objasniti uverenja, a kontrolisaće i svoje rukovodstvo. „Ovo je novi pristup reviziji u kome su organi vlasti uključene u punom kapacitetu. To je jedinstvena prilika i neće biti pošteđenih. Krenuli smo u obilazak svih opština i detaljno ćemo pregledati svu dokumentaciju”, obećava Ćurguz. Kaže da je već podneto pet krivičnih prijava protiv odgovornih. Akcionim planom se Ministarstvo obavezalo da će pokrenuti krivičnu odgovornost protiv odgovornih starešina, kao i službenika u opštinama, koji su zloupotrebili službeni položaj, omogućili nezakonito sticanje statusa i time oštetili budžet RS.

Predsednik Republičke organizacije poginulih RS Nedeljko Mitrović tvrdi kako je dugogodišnje zatvaranje očiju pred ovim problemom trajno oštetilo budžet jer lažni borci i invalidi nikad neće vratiti novac koji su godinama primali. Samo za vojne invalidnine RS godišnje izdvaja 164 miliona KM.

Prema evidenciji Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite u RS, status borca ostvarilo je oko 120.000 pripadnika VRS i MUP-a, vojnog invalida oko 37.000, a status člana porodice poginulog borca oko 34.000 korisnika. Prema novom planu Boračka organizacija RS će po prvi put u svojim opštinskim prostorijama javno izložiti spiskove svih onih koji ostvaruju pravo po osnovu učešća ili ranjavanja u ratu, kao i porodica poginulih.

Dezerter umro od trovanja alkoholom, porodici - invalidnina

„Ako dosad nisu ništa uradili, teško da će do kraja godine. Tako je pravo na invalidninu na osnovu pogibije dobila porodica dezertera koji je umro od trovanja alkoholom u maju 1995. Imamo i dokumentaciju o ljudima koji su umrli od leukemije, izvršili samoubistvo, poginuli u saobraćajnoj nesreći, ubijeni zbog nerešenih porodičnih odnosa, od strujnog udara i od udarca konja, a njihove porodice godinama primaju porodičnu invalidninu. Ima i drastičnijih slučajeva poput smrti od karcinoma 2001. godine, na osnovu kojeg je ostvareno pravo 2003, a piše se kao učesnik u ratu”, kaže Stanislav Brkić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.