Eduard Kukan o hapšenjima u Srbiji: Bez suočavanja s prošlošću nema napretka ni za jednu državu

Izvor: Cafe.ba, 19.Mar.2015, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eduard Kukan o hapšenjima u Srbiji: Bez suočavanja s prošlošću nema napretka ni za jednu državu

- “Nadam se da će svaka država da se suoči sa proslošću, ako želi da napreduje, to je veoma komplikovan proces, ali ne postoji ni jedan drugi način nego suočiti se”, rekao je Eduard Kukan, predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju, prilikom današnje posjete Beogradu

Odgovarajući na pitanje u vezi sa jučerašnjim hapšenjem osmorice optuženih za zločine u Srebrenici, predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Eduard Kukan rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << da svaka država treba da se suoči sa prošlošću ako želi da nareduje. U izjavi za Anadolu Agency tokom današnje posjete Beogradu, Kukan je kazao da zna da je to teško, ali da vjeruje u evropsku budućnost Srbije.

“Nadam se da će svaka država da se suoči sa proslošću, ako želi da napreduje, to je veoma komplikovan proces, ali ne postoji ni jedan drugi način nego suočiti se”, rekao je Kukan i dodao: “To (suočavanje s prošlošću) bi trebalo da bude dio tih budućih procesa.”

Kukan se u Skupštini Srbije susreo sa predsjednicom Majom Gojković i prisustvovao otvaranju izložbe naivnog slikarstva Slovaka u Srbiji. Predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Srbije sa Evropskom unijom je zajedno sa delegacijom evropskih parlamentaraca imao i odvojene susrete sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Prenoseći utiske sa tih sastanaka, Kukan je rekao da ih je premijer Srbije uvjerio u svoju posvećenost, kao i u posvećenost Vlade, da odvedu Srbiju u EU.

“Mi smo izrazili spremnost kako bi pomogli Srbiji da ojača taj budući razvoj na putu ka Evropi”, istakao je Kukan podsjetivši da je EP nedavno usvojio rezoluciju o Srbiji u kojoj se podržava ranije otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima.

Evropski parlament je, po njegovim riječima, na strani otvaranja poglavlja, ali to je odluka koju treba da donese Evropska komisija tako da će to zavisiti od napretka Srbije.

“Vaša vlada i vaše vođe znaju šta se očekuje od njih tako da se zahvaljujem na reformama, ekonomskim reformama, to su bile veoma teške odluke, ali ćemo morati vidjeti te zakone implementirane tako da ima još dosta stvari da se uradi”, kazao je Kukan.

Iz Vlade Srbije saopćeno je kako je premijer Aleksandar Vučić je u razgovoru sa delegacijom Evropskog parlamenta, istakao da je članstvo u EU strateški cilj Srbije, kao i da je Vlada odlučna da ispuni ciljeve u procesu evropskih integracija.

“Uradićemo sve da zaštitimo političku i ekonomsku stabilnost zemlje i regiona”, poručio je Vučić, pri čemu je ukazao na značaj regionalne saradnje i podsjetio na infrastrukturne projekte koje Srbija predlaže radi povezivanja regiona.

Evropski parlamentarci naglasili su i doprinos Vlade Srbije napretku dijaloga između Beograda i Prištine.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.