Dugogodišnja zloupotreba diplomatije: Strani ambasadori VEDRE I OBLAČE U BiH

Izvor: Blic, 08.Apr.2017, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugogodišnja zloupotreba diplomatije: Strani ambasadori VEDRE I OBLAČE U BiH

Ambasadori pojedinih zapadnih zemalja u BiH ponašaju se kao da su domaći političari. Gotovo da nema dana da se ne mešaju u unutrašnja pitanja u BiH, komentarišu događaje, prozivaju izabrane funkcionere, a kulminacija se desila pre nekoliko dana u parlamentu BiH.

Poslanici su javno priznali ono što se odavno priča – doživeli su snažne pritiske iz zapadnih ambasada i diplomatskih misija da glasaju za zakone o akcizama.

- Radi se o onima koji štite interese >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropske banke za obnovu i razvoj i kojih baš briga za poljoprivrednike BiH. Mislim da nema poslanika u PS BiH koji nije bio izložen pritscima, a za koga se pretpostavljalo da će glasati protiv. Pošto nisu smeli mene da pitaju, koristili su bezobraznu metodu prema Klubu SDS, tako što su pojedinačno pozivali poslanike našeg kluba na razgovore u četiri oka. To su radili činovnici iz zadanih ambasada. Pri tom su poslanicima lagali da su sve partije iz FBiH za povećanje akciza na gorivo, i govorili da ne bi valjalo da je baš celi SzP protiv. Očekivali su da će neko od njih pokleknuti, ali to se nije desilo – otkriva za „EuroBlic“ šefica Kluba poslanika SDS Aleksandra Pandurević.

Pre ovog slučaja, najglasniji protivnik „mešetarenja“ zapadnih ambasadora bio je predsednik RS Milorad Dodik.

- Neverovatno je da ambasadori uzimaju za pravo da komentarišu unutrašnje političke događaje. To nigde na svetu nema, samo se ovde to održava. Zato je BiH neuspešna zemlja – izjavio je Dodik.

Da će se diplomate ponašati na ovaj način, najavio je OHR još davne 2001. Na njihovom sajtu još se može pročitati saopštenje u kome objašnjavaju ulogu diplomatskog kora i Međunarodne zajednice u BiH, a ključna je rečenica u kojoj se kaže da „nije realno očekivati da se u sadašnjoj situaciji u BiH primenjuje tradicionalni koncept neuplitanja u unutrašnja pitanja“.

U prevodu – zaboravite na Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima u kojoj nema ni slova o ovakvoj ulozi ambasadora.

Bivši istaknuti srpski diplomata Vladislav Jovanović kaže da se u odnosima između suverenih zemalja tako nešto se ne bi smelo dešavati. Prema njegovim rečima, ambasadori mogu da izraze želju da se nešto uradi, ali ne mogu da sugerišu poteze domaćim političarima, a posebno ne da da ih pritišću. Međutim, dodaje on, u odnosima između suverenih i manje suverenih zemalja, kao što je BiH, takvo ponašanje ambasadora su moguća i često se dešavaju.

- Bilo bi mnogo korisnije kada bi se te suverene države u odnosu prema BiH ponašale otmenije, da je uvažavaju. Međutim, BiH ima visokog predstavnika, a i pojedini zapadni ambasadori deluju s visine. To je nesreća BiH koja više od 20 godina živi u statusu starijeg maloletnika u srcu Evrope. Sramno je za Evropu da može državu da tretira na takav način. Privremeno starateljstvo je moralo da prestane mnogo ranije i da se pokloni poverenje pametnim i obrazovanim ljudima širom BiH – kaže Jovanović za „EuroBlic“.

Na pitanje da li ima svrhe da se političari u BiH otvoreno suprotstave mešanju stranih ambasadora, Jovanović kaže da bi bilo koristi, ali samo kada bi to uradili predstavnici sva tri naroda. Međutim, i sam sumnja da je takvu slogu teško postići „jer je najmanje jedan narod bolje viđen nego ostala dva, i tom narodu očigledno odgovara da takvo stanje još potraje“.

Crnadak nema problema

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kaže da je u prošlosti moguće naći gafove i promašaje ambasadora u BiH, ali da generalno imamo korektan i profesionalan diplomatski kor.

- Oni kao predstavnici zemalja imaju svoje interese i iznose stavove o tome, ali za dve godine u Savetu ministara nisam imao ni pritisaka, ni neprimerenih zahteva od ambadsadora i drugih međunarodnih predstavnika. U komunikaciji sa mnom i u njihovim javnim nastupima uglavnom se odnose sa respektom prema institucijama i ključnim političkim figurama u BiH – kaže Crnadak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.